Za školstvo županija izdvaja oko 28 milijuna kuna

Srednja_obrtnicka_skola_Ivan_Seljanec_KrizevciKOPRIVNICA – Od pet velikih ovogodišnjih ulaganja Koprivničko-križevačke županije u školstvo, njih tri su u pogonu, a zamjenik župana Ivan Pal očekuje da će i zadnja dva gradilišta otvoriti do kraja idućeg mjeseca. To će biti proširenje Osnovne škole u Sokolovcu i gradnja njezine sportske dvorane, za čije je graditelje baš ovih dana završen natječaj, te slijedi odabir najpovoljnijeg i rokovi za žalbe. U Koprivnici će se nakon skorog potpisivanja ugovora nastaviti posao na zgradi srednjih škola; kao i lanjskom prvom fazom posla poboljšava se njezina izolacija kako ne bi rasipala skupu toplinu, a posao na Učeničkom domu u Križevcima je pri kraju.

– Pa ćemo i onu sjevernu stranu Srednje škole obući novom fasadom, napraviti izolaciju, promjeniti stolariju. To je projekt od oko tri milijuna kuna, a ukupno je bio vrijedan devet milijuna. Poslije toga nam dolazi strojarski dio, jer to je velika zgrada i potrebe su jako velike. Učenički dom u Križevcima nam je praktički gotov, tamo smo radili promjenu krovišta, još smo morali neke naknadne zahvate raditi jer je to zgrada s kraja 19., početka 20. stoljeća, izvijestio je I. Pal.

S planom da se iduće godine završi, nastavljen je posao na školi u Legradu, a u Cirkveni se počela pred 15-tak dana graditi područna škola koja će biti završena u dvije godine.

– Sve ovo što sam nabrojao to je nekakva razina 15 milijuna kuna, na to dolazi još otprilike dva milijuna ulaganja manjeg tipa – u pojedinim školama promjena stolarije, promjena nekih segmenata u infrastrukturi. Evo, pripremamo našu novu školu, u Općini Ivanec ali sa sjedištem u Kunovcu, koja počinje raditi s početkom rujna. Ta je škola koje je bila sastavni dio OŠ Braće Radić, jedne mamut škole iz Koprivnice; ona se izdvojila kao posebna i tamo još moramo neke zahvate napraviti, kaže dožupan.

Značajni dio školskih kuna ide za prijevoz; kod osnovaca ta stavka teži milijun kuna, a kod srednjoškolaca oko šest milijuna; zatim tu je novac koji županija službeno izdvaja za potrebe iznad standarda, makar je namjena tog troška uglavnom za osnovne potrebe, za grijanje i one osnovne stvari koje iz decentraliziranih sredstava nedostaju.

Zbroj tih troškova doseže oko 28 milijuna kuna, čime je ova godina na razini prošlih pet, kada se za školstvo izdvajalo koji milijun više ili manje izvornih prihoda, naveo je dožupan te tako zapravo odgovorio na u zadnje vrijeme popularno pitanje sufinanciranja nabave udžbenika. Dapače, Pal smatra da nije pitanje treba li roditeljima pomoći njihovu kupnju, već jesu li trebali novi udžbenici.

– Pitanje je da li smo mi trebali ovog momenta u ovoj državi, u ovakvoj situaciji trebali ići u frontalno štampanje svih novih udžbenika. Zašto imamo udžbenike sa starim sadržajima u novoj formi, jer znamo da je pred nama donošenje novih kurikuluma iz mnogih programa, a mi štampamo nove udžbenike i prisiljavamo roditelje da ih u ovoj situaciji kupuju. I na kraju, pitanje svih pitanja za mene osobno je kakva smo mi to država u kojoj smo se doveli u situaciju da roditelji nemaju za udžbenike svojim učenicima, nego to mora netko drugi, upitao je dožupan.

Jedini odgovorni stav vladajućih bio bi odustajanje od obaveze nabave novih udžbenika, zaključio je.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.