U subotu 1. susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva

U organizacije križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ u Križevcima će u subotu 28. travnja 2012. bit će održana završna svečanost 1. susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Riječ je o jedinom natječaju i susretu za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će se ove godine u Križevcima održati četvrti put.

 

Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori su predložili da tema radova prvoga natječaja bude obitelj. Na natječaj za 1. „Dječji Kranjčić“, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2011., pristigla su 332 književna te 256 likovnih radova. Na književni natječaj javilo se 328 učenika iz 92 škole iz cijele Republike Hrvatske te 46 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Kako je natječaj obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz), tako je na adresu križevačkih organizatora pristiglo 177 pjesama, 143 prozna rada i 12 igrokaza.

Od 256 likovnih radova iz 65 škola, prosudbenoj je komisiji proslijeđeno 178 radova jer je dio radova diskvalificiran zbog neudovoljavanja uvjetima natječaja. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pogledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 28. travnja 2012. nagrađen biti 21 rad, 20 će književna radova biti javno izvedeno, a 18 likovnih radova bit će izloženo na prigodnoj izložbi „Obitelj na okupu”. Za objavu u zborniku „Odrasla jutra“ stručno je povjerenstvo izabralo 53 književnih i 18 likovnih radova.

Svečanost će u Križevcima započeti u 10:00 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova pristiglih na natječaj „Obitelj na okupu“. Nakon toga će od 10:30 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma uslijediti javna izvedba najuspjelijih književnih radova, predstavljanje zbornika „Odrasla jutra“ te dodjela nagrada. Od 13:30 sati dr. Zrinka Jelaska i Nada Babić, prof. u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održat će okrugli stol „Božja riječ i hrvatski jezik“, a od 14:30 sati planira se turistički obilazak Križevaca.

Pokrovitelji novčanih nagrada „Dječjeg Kranjčića“ su: Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija. Pokrovitelji dodatnih nagrada su: Glas Koncila koji je i nakladnik zbornika „Odrasla jutra“, Kršćanska sadašnjost, Matica hrvatska Križevci, Alfa, Profil, Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ i „Grafocentar“ Križevci. Sponzori su: Sportske igre mladih, HAK – Auto-moto klub Križevci, Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci, Instruktažni centar d.o.o. Križevci, Kašik d.o.o. Križevci i Dušak d.o.o. Križevci. Doprinos organizaciji Susreta daju i križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Glazbena škola Alberta Štrige, Srednja škola „Ivan Seljanec“ i Turistička zajednica Križevci. Detaljnije se o svemu može doznati na www.djecji-kranjcic.hr ili na broju: 091 6640 850.

Vezano

Komentari su zatvoreni.