Buna se stišala, otpad i dalje u Cubincu

KRIŽEVCI – Mještani naselja Cubinca izgleda da su se vrlo brzo smirili nakon što je krajem veljače njih više od 200, ili gotovo cijelo naselje, potpisalo peticiju protiv navodne namjere gradske vlasti da se u blizini njihovih kuća odlaže opasni otpad. Radilo se zapravo o utvrđivanju konačnog prijedloga izmjena Urbanističkog plana gospodarske zone Cubinec, kojim se na dvije čestice dopušta privremeno skladištenje i oporaba otpada, među ostalim i onog iz grupe opasnoga. Naime, na tim parcelama već nekoliko godina posluje reciklažno dvorište križevačkog Komunalnog poduzeća, pa se zapravo ne uvodi ništa novo. Ljudima jednostavno nisu dovoljno pojašnjeni pojmovi.

 

– Taj naziv opasan možda je malo nespretan, ali takav je propisan zakonom. Opasno je nešto kada nije pod kontrolom, odnosno kada se tvari nalaze po našim šumama, vodotocima i slično. Također, mještani nisu razumjeli što znači oporaba. To nije skladištenje, kako su si oni protumačili, već je oporaba vraćanje u proizvodni proces kao sirovina za buduće proizvode koji će se izraditi, pojasnio je stambeno-komunalni pročelnik Anđelko Nervo.

Da se bunt mještana istopio a porasla obavještenost pokazuje i njihov odaziv javnoj raspravi o izmjenama prostornog dokumenta gospodarske zone Cubinec, na kojoj ih se pojavila svega nekolicina. Pozitivna mišljenja o izmjenama dale su i Hrvatske vode te županijski Zavod za prostorno uređenje, pa je za očekivati da nakon potvrde plana na Gradskom vijeću stari mobiteli, akumulatori, računala ili televizori i dalje završavaju na istom mjestu kao i do sada, u reciklažnom dvorištu križevačkog Komunalnog u Cubincu. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.