Sajam bez glave i repa

Prema velikim natpisima iznad gradskih prometnica, u Križevcima se ovog vikenda održava 23. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije. Tridesetak drvenih kućica jučer je istovareno na Strossmayerov trg, no što će se tamo događati i kada – ne znamo.

Županija, koja je glavni organizator sajma, još nije odgovorila na upit koji smo poslali u ponedjeljak pa ne znamo hoće li se, s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i u našoj županiji te na važeće mjere ograničavanja okupljanja, sajam održati, hoće li za posjetitelje biti obavezne EU digitalne COVID potvrde, koja pravila će posjetitelji i izlagači biti dužni poštivati i tko će kontrolirati poštivanje mjera. Ne znamo niti postoji li program sajma, što će se događati koji dan i gdje, koliko je prijavljenih izlagača i koliko sve to uopće košta.

Budući da nikakvih informacija kao i programa sajma nema, pokušali smo se informirati na stranicama organizatora. Na stranici Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije objavljeno je tek da će se sajam održati na otvorenom i da se prijave izlagača, uz kotizaciju od 300 kuna, primaju do 25. listopada pa bi danas, 16 dana kasnije, već trebao biti poznat broj izlagača. Ali nije.

Na gradskim stranicama kratko je najavljeno događanje uz napomenu da će se tijekom trajanja sajma održati prezentacija obrtničkih zanimanja učenika strukovnih škola, izložba malih životinja, revija frizura i modna revija, kreativne radionice, stručna predavanja, izbor najljepše uređenog izložbenog prostora te izbor najstražarice Križevačke djevojačke straže, dok na stranici Županije piše da revije frizura i promocije obrtničkih zanimanja – neće biti.

U jedinoj objavi na županijskoj stranici, onoj od 6. listopada, navedeno je da se “….predsjednik Organizacijskog odbora župan Darko Koren nada da se okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa neće pogoršati i da će se ovaj tradicionalni sajam održati”. Međutim, okolnosti vezane uz pandemiju su se drastično pogoršale i svaki dan obaramo rekorde po broju zaraženih i umrlih, ali Županija, glavni organizator sajma, još nije informirala Križevčane što će se i uz kakve mjere događati ovog vikenda u njihovom gradu.

A u mjerama koje je Stožer civilne zaštite RH donio 5. studenog stoji i preporuka jedinicama lokalne i regionalne samouprave da ne organiziraju i ne omogućavaju javna događanja i okupljanja većeg broja osoba, osim ako će na javnom događanju ili okupljanju sudjelovati samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. Organizator, u ovom slučaju Županija, trebala je najkasnije 7 dana prije održavanja sajma najaviti okupljanje stožeru jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju gradskom stožeru.

I dok Županija u Križevcima unajmljuje kućice za održavanje na životu sajma koji je davno bio poželjno mjesto za spajanje i sklapanje poslova, testiranje na covid ne može organizirati češće od triput tjedno, a cijepljenje više od dvaput mjesečno. U ostatku zemlje se zbog velikog porasta interesa građana za cijepljenje otvaraju stotine novih punktova i dodatnih tisuću testnih mjesta. No u Križevcima se testiranje i dalje provodi samo ponedjeljkom, srijedom i petkom, a cijepljenje u studenom samo dvaput – 12. i 26. studenog od 14 do 17 sati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.