Požar – Izgorio tavan zbog neopreznog čišćenja dimnjaka

KRIŽEVCI – Vlado Prosenečki iz Širokog Brezja, križevačkog prigradskog naselja, koji sa suprugom Tanjom ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo za uzgoj bresaka, umalo je ostao bez kuće. Nenadani požar oko 18 sati pretprošloga petka zahvatio je krovište garaže i staje, a zbog blizine kuće postojala je velika opasnost od širenja vatre. Vlado je u posljednji trenutak primijetio požar. Pažnju mu je, kaže, privuklo neobično bljeskanje odozgo, a kada je bolje pogledao, vidio je kako vatra izlazi kroz tavanska vrata.
– Brzo sam nazvao vatrogasce i krenuo spajati vodena crijeva na hidrant. Sreća je što imam više od dvije tisuće voćaka pa imam crijeva kojima sam počeo gasiti vatru, no vatrogasci su jako brzo došli i začas su požar stavili pod kontrolu – rekao je Vlado Prosenečki.

 

Šteta je ogromna. Od krovišta nije ostala ni najmanja greda. Trebalo im je jedan dan da očiste žgarište, a sreća u nesreći je što se sve zbilo tijekom lijepog vremena.
– Da se ovakvo nešto dogodilo tijekom zimskih mjeseci, snijeg i vlaga uništili bi mi pola staje. Popravit ćemo sve i nekako preći preko toga. Najvažnije je da se kuća nije zapalila jer ju je vatra već počela ’lizati’ – objasnio je Vlado. Njegova supruga i nekoliko dana nakon nemilog događaja nije bila u mogućnosti razgovarati. Bio je to preveliki šok. Uzrok požara još se ne zna sigurno. Dvoji se između neispravnih električnih instalacija ili čak mogućnosti da su ih miševi nagrizli te da je dimnjak bio neispravan.

Neslužbeno doznajemo da je požar počeo zbog neopreznog pokušaja čišćenja dimnjaka, što je radila baka obitelji, koja se uslijed događaja uplašila vatre te pobjegla od straha i panike u obližnji šumarak, gdje su je vatrogasci pronašli.

Policija o događaju

U poslijepodnevnim satima u Velikom Potočecu izgorjelo je krovište kuće. U dimnjaku peći na kruta goriva zapalila se čađa koja se proširila na drvenu konstrukciju krovišta. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta procijenjena je na 50 tisuća kuna. Požar su ugasili vatrogasci JVP-a Križevci i DVD-a Veliki Potočec. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.