Proračun za sada tanji 3-5% u odnosu na 2011.

KRIŽEVCI – Koliko se dobro predviđalo što donosi iduća godina obično pokazuju njezina prva tri završena mjeseca, a u lokalnim samoupravama to znači podvlačenje crte pod iznose kuna koje se uspjelo prikupiti u blagajne općina i gradova. To pak što su im izgleda očekivanja bila ispravna, križevačkoj vlasti svakako nije razlog za veselje jer pokazuje se da će 2012. biti još jedna godina stezanja remena.
– Proračun se puni na razini očekivanog i planiranog, no ipak slabije od prošle godine, negdje od 3 do 5%, kazao je gradonačelnik Branko Hrg.

U tim minusima ogledaju se efekti gospodarske krize, ponajviše rasta nezaposlenosti, no prava slika bit će vidljiva tek kada počnu djelovati izmjene Zakona o porezu na dohodak. Križevački gradonačelnik kaže da od tih novosti pod maskom decentralizacije očekuje do dva milijuna kuna manje prihode gradskog proračuna.
– Nama se događa već treći puta da država pljačka lokalnu samoupravu. Svaki put kad se donose neke izmjene, svi su samo gledali da se puni državni proračun, naravno u Zagrebu, nitko ne pita za lokalnu samoupravu. Decentralizacija je uvijek osiromašenje i centralizacija, i na žalost lokalna samouprava ne može utjecati uopće na nekakvo planiranje, jer netko donese na Markovom trgu zakone preko noći, a mi samo dobijemo rješenja i ispada da se moramo snaći, rekao je Hrg.

Ipak, da bi slika očekivanog i dočekanog bila potpunija trebat će još malo pričekati, kaže Hrg; naime, uskoro će se znati kako su prošli križevački projekti predloženi za sufinanciranje primjerice Hrvatskim vodama, Fondu za zaštitu okoliša ili kreditnoj liniji EIB2. (RKC)

Možda vam se svidi

Komentari su zatvoreni.