Proračun za sada tanji 3-5% u odnosu na 2011.

KRIŽEVCI – Koliko se dobro predviđalo što donosi iduća godina obično pokazuju njezina prva tri završena mjeseca, a u lokalnim samoupravama to znači podvlačenje crte pod iznose kuna koje se uspjelo prikupiti u blagajne općina i gradova. To pak što su im izgleda očekivanja bila ispravna, križevačkoj vlasti svakako nije razlog za veselje jer pokazuje se da će 2012. biti još jedna godina stezanja remena.
– Proračun se puni na razini očekivanog i planiranog, no ipak slabije od prošle godine, negdje od 3 do 5%, kazao je gradonačelnik Branko Hrg.

U tim minusima ogledaju se efekti gospodarske krize, ponajviše rasta nezaposlenosti, no prava slika bit će vidljiva tek kada počnu djelovati izmjene Zakona o porezu na dohodak. Križevački gradonačelnik kaže da od tih novosti pod maskom decentralizacije očekuje do dva milijuna kuna manje prihode gradskog proračuna.
– Nama se događa već treći puta da država pljačka lokalnu samoupravu. Svaki put kad se donose neke izmjene, svi su samo gledali da se puni državni proračun, naravno u Zagrebu, nitko ne pita za lokalnu samoupravu. Decentralizacija je uvijek osiromašenje i centralizacija, i na žalost lokalna samouprava ne može utjecati uopće na nekakvo planiranje, jer netko donese na Markovom trgu zakone preko noći, a mi samo dobijemo rješenja i ispada da se moramo snaći, rekao je Hrg.

Ipak, da bi slika očekivanog i dočekanog bila potpunija trebat će još malo pričekati, kaže Hrg; naime, uskoro će se znati kako su prošli križevački projekti predloženi za sufinanciranje primjerice Hrvatskim vodama, Fondu za zaštitu okoliša ili kreditnoj liniji EIB2. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.