Bavarci na Gornjem Čretu grade pivovaru

Jedna njemačka pivovara, sa sjedištem u Bavarskoj, zanima se za ulaganje u Hrvatskoj, a prema svemu sudeći svoje bi poslovne težnje i ambicije mogla zadovoljiti u Križevcima. Informaciju o pojavi značajnog, još k tome inozemnog investitora, u lokalno gospodarstvo nismo mogli provjeriti u gradskoj upravi, no iz izvora bliskih Bavarcima doznali smo da su pivari put prema slijevanju kapitala upravo u križevački kraj verzirali zahvaljujući web stranici krizevci.eu, gdje su naišli na vrijedne podatke o našem gradu.

 

To što su ondje saznali da smo vinorodan kraj, s tradicijom započetom još od Križevačkih štatuta, nije im bila prepreka – naprotiv, smatraju da Križevci imaju uvjete postati kombinirana, vinsko-pivska regija, kakva je, primjerice, i Daruvar, gdje “koegzistiraju” Badelova vinarija i Daruvarska pivovara. Da stvar bude “pitkija” i po investitore, u ovom kraju postoji i jedini hrvatski hmeljarnik, onaj u Gregurovcu, a koji su, nakon što se lani ispostavilo da ima problema s prodajom uroda, voljni obnoviti i sav tamošnji urod usmjeriti u proizvodnju svojih pivskih brendova. Vodu bi, pak, otkupljivali od Atlantica iz tvornice u Apatovcu.

Što se tiče lokacije za svoj pogon, Nijemci razmišljaju smjestiti ga u poduzetničku zonu Gornji Čret, pogodnu zbog blizine željezničke pruge i autoceste u puzećoj gradnji.

Voljni su kupiti, ne zakupiti, zemljište i odmah iskeširati barem milijun kuna, a još barem dva milijuna, eura, bilo bi vrijedno inicijalno ulaganje u pogon s dnevnom proizvodnjom 500 hektolitara piva. Posao bi, govori se, moglo naći barem 40 ljudi, isključivo, ističu, mladih i bez radnoga staža, jer takvima žele dati prigodu da se dokažu radom. Nijemci su najavili svoj dolazak u grad pod Kalnikom već nakon Dana grada 24. travnja, pa će izložiti cijelu poslovnu strategiju.

Na pitanje ne bi li pojava pivovare u Križevcima bila poslovni rizik, obzirom na blizinu Carlsberg pivovare u Koprivnici te Zagrebačke pivovare, Bavarci spremno odgovaraju da im je konkurencija izazov, ali da su njihovi proizvodi, poput pšenično-ječmeno-heljdinog piva i tamnog piva s karamelom, ono što nedostaje hrvatskom tržištu. Na žaljenje ljubitelja pivskih sokova, popularnih radlera, ova pivovara ih ne proizvodi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.