‘Sunčica’ progovara o silovanju žena u srpskim konc-logorima

Udruga žena HERA Križevci, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Grad Križevci pozivaju u četvrtak 29. ožujka u 18 sati u Veliku vijećnicu Grada Križevaca na predstavljanje knjige “Sunčica” o prešućenim ratnim zločinima – silovanju žena u srpskim koncentracijskim logorima. O knjizi će govoriti urednica Marija Slišković te žrtve Ružica Erdelji i Đurđica Pankas. Moderator je Sandro Novosel, a u glazbenom dijelu programa će nastupiti magistra gitare Tamara Perc. Iz udruge HERA poručuju da ovim gostovanjem i predstavljanjem knjige žele dati potporu ovim hrabrim ženama te ujedno potaknuti i senzibilizirati građane, lokalnu zajednicu te institucije na ove zaboravljene, prešućene te neprocesuirane zločine i na taj mali način potaknuti na preuzimanje odgovornosti za pravdu.

Prekinimo šutnju!

Žene žrtve seksualnih iživljavanja u ratu nemaju nikakav status, nikakva prava, stoga ova hrabra žena zajedno sa ostalim žrtvama nastoji javno pozivati i upozoravati na ova prešućivanja ratnih zloćina i kršenja temeljnih ljudskih prava.Tome svjedoče i upozoravaju žrtve tih gnjusnih masovnih zločina silovanja, koja su do danas nedovoljno poznata hrvatskoj javnosti. Od mjerodavnih državnih institucija zatraženo je da svi silovani u ratu dobiju status ratne žrtve i odgovarajuće obeštećenje od države. Pisma potpore upućena su DORH-u, Predsjedniku Republike, Ministarstvu vanjskih poslova, Veleposlanstvu EU od kojih se traži prestanak prešućivanja ovih strašnih zločina te njihovo procesuiranje i priznavanje statusa žrtvi.

U Hrvatskoj je za vrijeme rata rođeno 240 djece začete silovanjem. U koliko ratova, koji su se dogodili od postanka čovječanstva do danas, je stradalo žena, s koliko je, kroz sve te oluje i nevere proživjela, patnji i muka, suza i stradanja. Sve te strahote su prošle i žene u ovome ratu, bez morala i etike vojnog ratovanja. Teror, zastrašivanja, mučenja, silovanja, premlaćivanja, masakriranja, ubijanja, sve su to prošle žene, a mi im nismo odali ni truna priznanja, na žrtvi, na hrabrosti, na odanosti.

Dajmo im podršku – žrtve to zaslužuju!

Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njenu majku su zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje. Sunčica nije znala što čine njenoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačem ometala uživanje u vršenju zločina, bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju. Nekim čudom Sunčica se nije ugušila pod tim vojničkim odorama, preživjela je osmomjesečna zatočenica. Dvadeset godina poslije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njoj i njenoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njenom majkom danas. „Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.