(Ne)zaposlenost: Čak 274 novonezaposlenih osoba

U Križevcima je najviše porastao broj nezaposlenih u siječnju, u odnosu na mjesec ranije i to za za 144 osobe ili 9,1 posto. Dok je to najveći rast nezaposlenosti na području jedne županijske ispostave Zavoda za zapošljavanje, donekle je umirujući podatak da je u odnosu na siječanj prošle godine zabilježeno 87 osoba ili 4,8 posto manje nezaposlenih. Ukupno je u križevačkoj ispostavi bilo 1733 nezaposlene osobe krajem siječnja, pod koje spadaju područja svih okolnih općina. Tako je u Kalniku 91 osoba bila nezaposlena, u Svetom Ivanu Žabnom 217, Svetom Petru Orehovcu 147, a Gornjoj Rijeci 116.
– Najveći rast u proteklih pet godina bio je prošle godine kada smo u siječnju zabilježili 300 novih nezaposlenih osoba, no iako je sada taj broj nešto manji, prema svim prognozama ne piše nam se dobro – rekla je Jadranka Čapalija, pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područne službe Križevci.

 

Napomenula je također kako bi se val otpuštanja trebao ublažiti uvođenjem ovogodišnjih javnih radova, no u kojoj mjeri, ne zna se, jer je plan zapošljavanja još u izradi.
U obrazovnoj strukturi nezaposlenih najbrojnije su osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike, njih 595. Prema dobi, muku s pronalaženjem posla na križevačkom području najviše imaju mladi od 20 do 29 godina te je krajem siječnja njih 545 tražilo zaposlenje. Zabrinjava podatak da je novoprijavljenih osoba tijekom siječnja bilo 274, što je 15,1 posto više nego u prethodnom mjesecu, a čak 31,7 više nego u siječnju prethodne godine. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.