Danas predstavljanje dviju povijesnih knjiga ‘Meridijana’

Danas će Velika vijećnica grada Križevaca biti mjesto predstavljanja dviju knjiga povijesne tematike koje se dijelom tiču križevačkog kraja i područja Koprivničko-križevačke županije. To su “Tradicijsko graditeljstvo u Podravini” Petre Somek te “Pogranična društva i okoliš, Varaždinski generalat i Križevačka županija u 17 stoljeću” Hrvoja Petrića, obje u izdanju samoborskog nakladnika “Meridijani”.

 Povjesničarka umjetnosti i etnologinja Somek u ovom prvom sveobuhvatnom djelu o starinskom graditeljstvu u Podravini piše o starim podravskim hižama, štalama, hambarima i kleti, te na sustavan način obrađuje nastanak i tipologiju tradicijskog graditeljstva u podravskim selima, od Vrbanovca na zapadu do Staroga Graca na istoku. Knjiga je popraćena s više od 200 pomno izabranih fotografija, kako onih snimljenih tijekom 20. stoljeća, tako i onih suvremenih o očuvanim objektima narodne arhitekture, te govori o sve bržem izumiranju starinskih objekata u našim selima, te naglašava
potrebu njihova čuvanja i obnove.
O sjeverozapadnoj Hrvatskoj u doba prodora Osmanlija, kao nedovoljno historiografski istraženoj temu, u svojoj se knjizi bavi povjesničar Petrić. U djelu je detaljno secirana povijest 17. stoljeća na prostoru Varaždinskog generalata Vojne krajine, te stare Križevačke županije. Radi se o području od Kutine do Varaždina i od Đurđevca do Križevaca. Knjiga je obimna, sviše od 400 stranica, a donosi i popis naselja i stanovnika (kućegospodara) u većem broju župa u 17. stoljeću.

Knjige će predstaviti dr. Dragutin Feletar, Ivan Peklić, Ozren Blagec, Zoran Homen i autori.
Promocija je organizirana uz suradnju križevačkog Gradskog muzeja, Povijesnog društva Križevci i Zmajskog stola Križevci Družbe Braća hrvatskog zmaja”, a počinje u 19 sati u Velikoj vijećnici križevačke gradske uprave u Zakmardijevoj 12.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.