Brkić stvorio snježnu vjevericu. Sutra na Trgu oblikuje bistu Marcela Kiepacha

Križevački kipar Igor Brkić, Osoba.info 2011. po izboru čitatelja našeg Portala, ponovno je iskazao svoju umjetničku osobnost – izradio je skulpturu u snijegu, od snijega! Brkić je iskoristio obilje padalina pred svojom  OŠ Vladimir Nazor i uz imaginaciju svoju i maštovist i složne ruke svojih učenika, oblikovao stvorenje.

Vjeverica stoji pred ulazom u školu kao dobrodošlica svima, no to je ipak, najavljuje Brkić, uvertira za ono što tek slijedi. Naime, u petak 17. veljače ovaj će autor na Trgu Antuna Nemčića napraviti spektakl.
– Napravit ću gigantsku bistu Marcela Kiepacha, u stilu velikih glava s Uskršnjih otoka, što će biti svojevrsni hommage ovom križevačkom izumitelju, a samom akcijom ćemo se pridružiti gradovima koji po trgovima imaju slične snježen skulpture – objašnjava Brkić.

 

To je, naime, dodaje, sve popularniji kiparski izraz zimi i vrsta akcijskog kiparstva “koje brzo nestaje, ali i brzo nastaje”. I u tu će umjetničku akciju umjetnik rado uključiti svoje učenike.
Danas Brkić, kako kaže, stavlja snijeg u oplatu, kao završnu pripremu za prezentaciju Kiepacha, a sutra je na Trgu već u 10 sati, s ciljem da snježnog Kiepacha dovrši za dva-tri sata. Vjeruje da će mu vrijeme ići na ruku i da se snijeg neće prebrzo otopiti. Za predložak je izabrao fotografiju Marcela Kiepacha sa šljemom, u časničkoj uniformi, a uoči odlaska na bojišnicu u I. svjetskom ratu, kada je, 1915. u Ruskoj Poljani, križevačko “umno čudovište” tragično skončao.
 

Vezano
1 komentar
  1. […] Prošlih je godina izradio veliku vjevericu, ali i bistu Marcela Kiepacha, poznate ličnosti iz križevačke povijesti. – Ovime se i Križevci svrstavaju u red gradova koji svake godine, kada to vrijeme dopusti, postaju bogatiji za još jednu sniježnu skulpturu koja traje koliko joj Majka priroda dozvoli, izjavio je autor. Iako za to nemamo dokaza u vidu fotografija, s obzirom na zatopljenje sniježni se medvjed do danas najvjerojatnije otopio. […]

Komentari su zatvoreni.