Vincekovo po Štatutima u nedjelju u Podgajcu

Vincekovo po Križevačkim štatutima održava se svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja u organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Bilikum“ iz Križevaca i Turističke zajednice grada Križevaca. Ove godine je za proslavu dana sv. Vinka u nedjelju 22. veljače odabran Podgajec, u predgrađu Križevaca.
– Program predviđa posebnu “spelanciju”, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima. Prvi dio ceremonije izvodi se na otvorenom u vinogradu u 14:30 sati, a drugi se odvija u klijeti ili vinskom podrumu “Dušak” od 16 sati, uz dobru kapljicu, domaća starinska jela i pića, istaknula je u pozivu direktorica gradskog turističkog ureda Olinka Gjigaš.

Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovjedanih pučkih vinogradarskih blagdana: sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila, o čemu je tiskana i knjižica “Vincekovo po Križevačkim štatutima”. Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna. U ceremoniji, koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.