‘Kumice’ iz Podravine i Prigorja ostaju na zagrebačkim tržnicama

Ukinut nelogični pravilnik nadležnog ministarstva. Problem nije trajno riješen i na tome moramo i dalje raditi, ustvrdili su župan Koren i čelnici Udruge malih sirara ‘Prgica’

Oko 220 proizvođača mliječnih proizvoda iz Podravine i Prigorja i dalje će nesmetano moći prodavati na zagrebačkim tržnicama. Iako im je to pravo, jer ne žive na području Zagreba i Zagrebačke županije, trebalo biti uskraćeno s 1. siječnja, to se ipak, na njihovu sreću, nije dogodilo. Jednu od ključnih uloga pritom je odigrao koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja poslao oštro pismo u kojem je zatražio da se sporni pravilnik ukine jer se njime narušava temeljno ustavno pravo svih građana Hrvatske na dostojanstven život i rad.

– Problem nije trajno riješen, ali nelogično je da se zabranjuje prodaja sira i vrhnja proizvođačima s križevačkog područja, a neki od njih su po kilometraži bliži Zagrebu nego neki iz rubnih dijelova Zagrebačke županije – istaknuo je Koren prilikom jučerašnjeg susreta s predstavnicima županijske Udruge malih sirara “Prgica”, koja postoji od 2006. godine, a osnovana je s ciljem zaštite tradicije proizvodnje sireva i ostalih mliječnih proizvoda te ruralnog područja.

– Nije u redu od države da je donijela taj pravilnik jer se radi o autohtonim proizvodima kojima se već genaracije bave – nadodao je Tomislav Hlebić, predsjednik udruge, koji smatra da je to učinjeno prvenstveno zato što se Zagrepčani boje jake konkurencije.
Zaključak sastanka bio je da svi zajedno moraju raditi na tome da taj sporni pravilnik nikada ne zaživi. To je, čulo se, u konačnici i njihov zadatak. (VL)

Jeste li znali

220 proizvođača sireva i mliječnih proizvoda iz Koprivničko-križevačke županije prodaje na zagrebačkim tržnicama

Vezano

Komentari su zatvoreni.