Počinje školska godina – kreće akcija ‘Poštujte naše znakove’

postujte_nase_znakove_sigurno_u_prometu_policija_djeca_PU_KCKZPolicijska uprava (PU) koprivničko-križevačka i ove godine početkom školske godine provodi akciju „Poštujte naše znakove“, kako bi se djeci – učenicima nižih razreda osnovnih škola, a posebice prvašićima – omogućio što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama. Mnogima od njih je to prvo samostalno sudjelovanje u prometu na cestama pa će policijski službenici vršiti pojačani nadzor prometa u zonama škola, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti poštivanju ograničenja brzina kretanja vozila, poštivanju prednosti prolaska pješacima prilikom prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima, poštivanju značenja svjetla semafora, te zaustavljanju i parkiranju vozila. Također će vršiti i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca do škola.

U svim prvim razredima osnovnih škola na području PU, ali i na roditeljskim sastancima, održat će se edukativna predavanja, a policija upućuje na edukaciju djece o pravilnom sudjelovanju u prometu putem web-aplikacija „Prometna učilica“ koja sadrži niz edukativnih multimedijskih sadržaja prilagođenih djeci. Iz policije također najavljuju da će u suradnji s autoklubovima na glavnim gradskim trgovima provoditi aktivnosti „Sigurno u školu“.

Tijekom prošle školske godine na prometnicama PU zabilježeno je 478 prometnih nesreća, od kojih su u njih 51 sudjelovala djeca, njih 77. U ovim nesrećama ozlijeđeno je 20 djece od čega su dva djeteta teže ozlijeđena, a 18 ih je lakše ozlijeđeno. Djeca su prouzročila pet prometnih nesreća, od čega četiri nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojim nesrećama je jedno dijete teže ozlijeđeno a troje je lakše ozlijeđeno. Ove nesreće prouzročio je jedan pješak i četiri vozača bicikla. Vrste prometnih nesreća koje su prouzročila djeca bile su bočni sudar, nalet na biciklistu, nalet na pješaka i ostalo, a do nesreća je došlo zbog nepropisnog uključivanja u promet, nepoštivanja svjetlosnog znaka i ostalih grešaka.

Vezano

Komentari su zatvoreni.