EKOLOGIJA Od brda otpada nastaje – cvjetnjak

Suradnja Fonda za zaštitu okoliša s lokalnom samoupravom

KRIŽEVCI – S oko 90 milijuna kuna Fond za zaštitu okoliša  i energetsku učinkovitost sudjeluje u čak 35 ekoloških projekata u gradovima i općinama Koprivničko-križevačke županije, od toga im je nepovratno već dodijelio više od 40 milijuna kuna. Prvi rezultati su već vidljivi na sanaciji križevačkog odlagališa komunalnog otpada Ivančino brdo, gdje se u pedeset godina nagomilalo više od 100.000 tona otpada. S njega se ljeti za visokih vrućina, posebno prilikom zapaljenja smeća, širio smrad do obližnjeg prigradskog naselja Šašine.

 
Foto: Ottone Novosel

 

Mještani će odahnuti

Mještani će napokon odahnuti jer donedavno brdo smeća prekriveno je zaštitnim folijama i zemljom koja je ovih dana zasijana travom i cvijećem. Brdo smeća postat će cvjetnjak i šumica, a možda će se jednog dana tamo Križevčani skijati i sanjkati.

– Staro odlagalište otpada sanirala je tvrtka Eurocom iz Vinkovaca, a Komunalno poduzeće u blizini odlaže i sabija otpad u novu kazetu, prekrivajući ga da se spriječi širenje u šumu. U te zahvate uloženo je sedam milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i gradskog proračuna. Pravilnim odlaganjem produžit će se i vijek trajanja odlagališta što će biti jeftinije od prijevoza do regionalnog odlagališta u Koprivničkom Ivancu – objašnjava  Goran Gregurek, predsjednik uprave Komunalnog  poduzeća.

Projekti s otpadom

Suradnjom s gradom Križevcima na sanaciji odlagališta, ali i županijom u ostalim projektima, zadovoljan je i Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša, razgledavši sanirano odlagalište Ivančino brdo. Mladineo je najavio nove projekte u gospodarenju otpadom, obnovljivim izvorima energije, uvođenjem ekološke javne rasvjete.

Potvrdio je to i župan Darko Koren, najavivši za idući tjedan u Koprivnici potpisivanje ugovora kojim će Fond osigurati 3,6 milijuna kuna za izradu projekata za uređenje regionalnog odlagališta na Piškornici, a sudjelovat će i u sanaciji opasnog otpada kod bivše praonice vagona u Botovu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.