Uredno odvajam sav otpad, ali mi je sad nova kanta krcata

Križevci: Praktični problemi projekta za zaštitu okoliša – Projektom odvojenog prikupljanja Komunalno poduzeće podijelilo 3500 kanti. Građani se žale što se one ne odvoze češće

Ono po čemu su Križevci jedinstveni, pa i vodeći od gradova u regiji, zasigurno je način raspolaganja otpadom. Projekt odvojenog prikupljanja otpada, koji datira iz travnja 2008. kao pokus kojim se u pet ulica građanima davala posebna kanta za razni papir, metalne predmete, plastičnu ambalažu, pokazao se učinkovitim. Građani u kante umeću sve što im se od traženoga nađe pri ruci u domu, a baš uoči Dana planeta Zemlja bit će podijeljene i posljednje od 3.500 kanti s narančastim poklopcem. No, potez Komunalnog poduzeća i voditeljice sustava kvalitete i zaštite okoliša Dijane Mijač Dretar, izazvao je i praktične teškoće.

– Ovdje je sad više smeća, a ide i papir, stavljam kartone, pakiranje od mlijeka, novine i limenke, kanta je krcata i sad se prije napuni nego stara – ističe Maja Tomac, odlažući u dvorištu novine na vrh nove kante. Problem je, kaže, u tome što se, za razliku od “obične” kante, koja je dosad primala sav otpad, a po novome uglavnom organski, a koja se praznila tjedno, iz kante s narančastim vrhom otpad odvozi jednom mjesečno. To će u njenom kvartu biti tek u svibnju, pa ne zna kud će ubuduće s ambalažom.

– Već i u kuhinji moram imati dvije kantice da bih sve sortirala – kaže M. Tomac. Neki čak strahuju i da će im neznanci početi prekapati po dvorištima, no Mijač Dretar kaže da se u KP-u radi na tome da se otpad odvozi i češće.
– Tijekom dva, tri mjeseca pratit ćemo stanje i ako se pokaže da su kante pune, odvozit ćemo češće ili dati i dodatnu kantu, no sve ovisi o građanima, jer neki ne prihvaćaju promjene – kaže ekologinja iz KP-a. Nove kante, u sklopu projekta vrijednog 3 milijuna kuna, uskoro će dobiti i stambene zgrade, a koliko je bitno da svi nauče čemu sve služe govori i stalna edukacija, od kojih je jedna i danas u KP-u u Grdenićevoj ulici.

Vezano

Komentari su zatvoreni.