Kukuruku koalicija pobijedila u svim podravsko-prigorskim gradovima i općinama

Kukuriku koalicija premoćno je pobijedila na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojivši čak 78 saborskih zastupnika, odnosno apsolutnu većinu koja će joj omogućiti stabilnu Vladu, pokazuju prvi neslužbeni rezultati sinoć do 22 sata.
Pravi potop doživio je HDZ koji je osvojio 48 mandata s dijasporom, ali i HSS sa samo tri osvojena mjesta u Saboru. To je povijesno najlošiji rezultat HSS-a i jasan signal da će šef stranke Josip Friščić, premda je ušao u Sabor kao prvi na listi u našoj izbornoj jedinici, morati položiti račune pred članstvom.
Stožer koprivničko-križevačkog SDP-a imao je sinoć ogromnog razloga za slavlje. Osim što su uvjerljivo pobijedili i na području županije i u II. izbornoj jedinici, njihovi čelni ljudi mogu se nadati zvučnim funkcijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Predsjednik županijskog SDP-a Darko Ledinski bio je sinoć glavni zabavljač u stožeru stranke u Svilarskoj. Grlio je prisutne, ljubio i pjevušio hit Siniše Vuce “Tražena si roba u gradu”. Netko ga je pitao: “Šta ima?” U hipu je odogovorio: “Svega! Svinjetine, janjetine, kobasica, čurki, gemišti, Pana…”.
Dok su s prvog kata zgrade u Svilarskoj dopirali zvuci slavlja pobjedničke Kukuriku koalicije, kat iznad, u stožeru HSS-a, vladala je komorna atmosfera, a malobrojni okupljeni članovi s nevjericom su promatrali prve rezultate. Župan Darko Koren nije bio raspoložen, a kada je čuo da je u središtu Koprivnice, na izbornom mjestu u gradskoj vijećnici, HSS dobio samo jedan glas, pokupio se iz stožera i otišao u Križevce.

Gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, kako se neslužbeno govori u stranačkim krugovima, blizu je odlasku za generalnog direktora državnog poduzeća Hrvatske vode koji je dosad bio HSS-ov leno. No Mršić puca i na mjesto člana NO-a Podravke što bi mu, kako se priča, također trebalo biti pripasti kao zaslužnom SDP-ovu kandidatu.
Šef županijskog SDP-a Darko Ledinski protekli je vikend imao konzultacijske sastanke s budućom potpredsjednicom Vlade i ministricom rada i socijalne skrbi Milankom Opačić. Ledinski bi, naime, trebao biti njezin zamjenik. Budući da je on kao 6. na listi Kukuriku koalicije izravno osvojio i zastupnički mandat, njegov odlazak u Vladu značit će ulazak u Sabor koprivničke dogradonačelnice Vesne Želježnjak koja je 12. na listi u našoj izbornoj jednici.

Šanse da uđe u Sabor ima pak i križevačka SDP-ovka Marija Vukobratović koja je 11. na listi. Naime, ako SDP nakon službenih i konačnih rezultata doista osvoji 9 mandata u našoj izbornoj jednici, moguće je da prva trojka s liste – Zvonimir Mršić, Boris Šprem i Gordan Maras – odu iz Sabora na druge funkcije. S liste Kukuriku koalicije u Sabor ulazi i Željko Šemper (HSU), i to kao peti što znači da bi naša županija mogla imati najmanje 4 saborska zastupnika. To su V. Želježnjak, Šemper, Friščić i M. Vukobratović.

Čelniku koprivničko-križevačkog HDZ-a, golskom načelniku Stjepanu Milinkoviću, barem prema privremenim rezultatima sinoć do 22 sata, još jedan zastupnički mandat izmaknuo je za dlaku. No moguće je da se situacija i promijeni dok se zbroje svi glasovi iz naše izborne jedinice. Ako HDZ u našoj jedinici ostane na 3 mandata, bit će to povijesno najlošiji izborni rezultat stranke na tom području. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.