Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1266

Predavanje o Cipru na 8. Pinklecfestu 12. listopada 2019. (foto R.Matić)
Predavanje o Cipru na 8. Pinklecfestu 12. listopada 2019. (foto R.Matić)

 

Slušamo drugu polovicu prvog predavanja druge večeri ovogodišnjeg, 8. Pinklecfesta, 12. listopada u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Filip Blažević je na Cipru dulje vrijeme boravio u okviru stručne prakse pa od njega iz prve ruke saznajemo mnogo zanimljivih i korisnih informacija o tom otoku. Naslov predavanja bio je Cipar – Afroditin otok, a na kraju ćemo saznati i zašto ga tako zovu.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Baš se veselim Eve Janikovszke, knjiga za mlade je Algoritmi u Pythonu Nikole Dmitrovića i Adriana Satje Kurdije, na odjelu beletristike Žeđ Esther Gerritsen, a na stručnom odjelu Anaksimandrova revolucija: Ili kako je rođena znanstvena misao Carla Rovellija.

U Vijestima Krugova saznajemo da je pronađena nestala Klimtova slika, da je otkriven izgubljeni grad, govorimo o zgradi Muzeja grada Rijeke, o Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, o novom arheološkom nalazu u Egiptu, o otkriću pećinskog prikaza lova u Indoneziji, o novim čudima svijeta…

Na današnji datum rođeni su Humphry Davy, Jules de Goncourt, Sophus Lie, Paracelsus i papa Franjo. Poletjela su braća Wright, prikazana je prva epizoda Simpsona, pronađen astečki kalendar, Oto Hahn otkrio fisiju, patentirana je holografija… Umrli su Simón Bolívar, Francis Beaufort i Pierre-Auguste Renoir.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo otvorenje izložbe o zvjezdarnici iz Malog Lošinja u Tehničkom muzeju u Zagrebu dan poslije ove emisije.

U Zanimljivostima saznajemo tko će prvi a tko posljednji nazdraviti novoj 2020. godini, a za kraj posljednje ovogodišnje emisije pripremili smo izbor izreka koje se temelje na prolaznosti vremena.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Domenica Cimarose, Franza Schuberta, Petra Iljiča Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča, Rona Geesina, grupa Free i  R.E.M. te glazbu koju izvode Shirley Bassey i Puhački orkestar Križevci.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1266 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 17. prosinca od 17 do 18:30 sati. To je i posljednja emisija ove godine. Sljedeća je na programu 7. siječnja 2020. godine. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.