Turci žele u Križevcima graditi betonaru, čeka se mišljenje županijskog odjela za prostorno uređenje

Lokacija na kojoj Cengiz želi izgraditi betonaru

U tijeku su radovi na rekonstrukciji i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica. Radove izvodi turski građevinski gigant Cengiz, a vrijednost radova je više od 3 milijarde kuna, čime je ovaj infrastrukturni projekt skuplji i od Pelješkog mosta.

Za razliku od radova na dijelu pruge od Križevaca prema Dugom Selu, koji, blago rečeno, teku sporo, Turci rade punom parom i prema našim saznanjima neće doći do probijanja rokova za završetak. Što, ponovno naglašavamo, jest slučaj na relaciji između našeg grada i Dugog Sela.

Da se na relaciji prema Koprivnici i mađarskoj granici poprilično radi, najbolje ocrtava činjenica da Cengiz planira gradnju tvornice betona za potrebe radova na spomenutoj relaciji, ali i na dijelu od Križevaca do Dugog Sela. Betonara sa pratećim građevinama koristit će se kao gospodarska (proizvodna) tvornica betona, čime bi se omogućila proizvodnja betona u kratkom periodu što bi rezultiralo bržom dopremom transportnog betona na gradilište. Uz vršni kapacitet proizvodnje od 90 m3/h produktivnost proizvodnje betona iznosila bi 50 tisuća kubičnih metara godišnje.

Idejno rješenje planiranog zahvata

Planirano postrojenje betona sastojalo bi se od temelja za opremu u koje će se ugraditi postrojenje za miješanje betona, silosi za cement od 100 tona, upravljačka kabina, bunkeri za agregat s četiri odjeljka s po 30 kubika s potpornim zidom rampe za utovar, čelične hale za smještaj postrojenja za grijanje vode, čelične hale za smještaj silosa za agregat s nadstrešnicom iznad silosa te postrojenja za pranje kamiona.

Ono što trenutno priječi daljnju proceduru oko gradnje betonare je mogući štetni utjecaj na okoliš. Stoga je Cengiz zatražio mišljenje nadležnih osoba i/ili tijela određenih posebnim propisima i/ili jedinica lokalne i/ili regionalne samouprave o tome može li se očekivati značajan negativni utjecaj planiranog zahvata na područje njihove nadležnosti. Nakon razmotrenih mišljenja nadležnih tijela/osoba te mišljenja JLPS i zainteresirane javnosti, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije donijet će rješenje kojim će biti utvrđeno je li potrebno provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš.

Vezano

Komentari su zatvoreni.