Porast broja alkoholiziranih vozača za trećinu

Policijska postaja Križevci dostavila je analizu podataka o prometnim nesrećama na području koje pokriva, kojih je tijekom prvih deset mjeseci ove godine bilo 188, gdje su 2 osobe izgubile život, 22 osobe su zadobile teške i 71 osoba lake tjelesne ozljede. Posebno je istaknut porazni podatak da je u 63 (33.5%) prometne nesreće kod sudionika utvrđena alkoholiziranost, odnosno kod njih 70 od ukupno 293. U odnosu na prethodnu godinu, vidljiv je porast broja alkoholiziranih vozača za 34.5%, a u tim nesrećama 1 osoba je izgubila život, 11 osoba je zadobilo teške i 28 osoba lake tjelesne ozljede.

 

Iako su policijski službenici PP Križevci povećali represivni angažman isključivši čak 409 vozača, te aktivno održavali preventivne aktivnosti, poput edukativnih info točaka ispred ugostiteljskih objekata te javnih tribina, s ciljem smanjenja alkoholiziranosti vozača, da bi se postigli ciljevi iz Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu, poput smanjenja udjela sudionika u cestovnom prometu koji su pod utjecajem alkohola prouzrokovali prometne nesreće sa sadašnjih 13.5% na 8%, kao i smanjenja udjela poginulih sudionika u tim nesrećama s 30.3 % na 15%, neophodno je javno uključivanje i ostalih čimbenika, poput udruga građana, institucija i javnih tijela.

Iz PP Križevci upozoravaju da se zbog alkoholiziranosti neispravno procjenjuje brzina i udaljenost nadolazećeg vozila, slabije se uočavaju predmetu u pokretu, zbog čega se smanjuje orijentacija u prostoru. Vidni kut trijezne osobe iznosi oko 180 stupnjeva, a može iznositi bez pokretanja glave i do 220 stupnjeva, a kod alkoholizirane osobe on se suzuje, te zbog toga vozač prekasno na raskrižju uočava vozila koju mu dolaze sa strane. Ujedno pri koncentraciji od oko 2,0 g/kg, apsolutnog alkohjola u krvi,  ljudi više ne mogu razlikovati crvenu od zelene boje na semaforu.

Razlika u vožnji trijeznog i alkoholiziranog vozača je u slijedećem: i trijezan vozač za vrijeme vožnje čini pogreške , one su pojedinačne, a kako ih je svjestan, odmah ih i ispravlja. Alkoholizirani vozač ih nije svjestan, tijekom vožnje greške se zbrajaju, jer ih ne uklanja te ostaju sve dok traje vožnja u alkoholiziranom stanju. Alkohol nije jedini uzročnik nastanka prometnih nesreća, on je samo jedan od faktora koji uzrokuju nastanak prometne nesreće, ali i svaka pa i najmanja količina alkohola u krvi vozača ima utjecaje na vozačke sposobnosti.

– Za napomenuti je da se vožnjom pod utjecajem alkohola, uz prometne nesreće, izlažemo i riziku procesuiranja takvog ponašanja kroz izricanje kazne zatvora,  novčane kazne, gubitku prava na  upravljanje vozilom određene kategorije, dobivanju negativnih bodova te upućivanju na izvanredni zdravstveni pregled, naglasio je načelnik PP Križevci Abel Car, uputivši apel na sve sudionike u prometu da svojim ponašanjem pridonesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu te time smanje ljudske žrtve i materijalne štete izazvane takvim ponašanjem.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.