Novi naslovi u Gradskoj knjižnici

Stručno-znanstveni odjel
VJEŠTICA NA KAUČU : Psihoanalitički ogledi o suđenjima vješticama u Hrvatskoj / Nataša Polgar

Nataša Polgar, dopunjujući ranija znanstvena postignuća, iznimno vješto i akribično, nadograđuje i vlastitu metodologiju, a rezultat je interdisciplinarno relevantna reinterpretacija intrigantne teme. U tom novom svjetlu progoni vještica u Zagrebu i okolici postaju važni prilozi povijesti žena, povijesti nesvjesnoga, ali i upozoravajući pokazatelj načina konstruiranja Drugosti te manipulacija njome kao glavnim sredstvom nadzora nad subjektima, nažalost ne samo u ranome novom vijeku.
https://www.ief.hr/novosti/vjestica-na-kaucu-psihoanaliticki-ogledi-o-sudenjima-vjesticama-u-hrvatskoj/

Beletristika

JUTARNJA ZVIJEZDA / Karl Ove Knausgard ; s norveškoga prevela Anja Majnarić
Jednog kasnoljetnog, kolovoskog, vrućeg dana na nebu iznad Bergena pojavljuje se nepoznato novo žareće svjetlo, a nije Sunce. Jutarnja zvijezda zlokobno sjaji nad devet likova, a nesreće se čine neizbježnima: Tove, žena profesora književnosti Arnea, ima psihički slom, maničnu epizodu, svećenica Kathrine preispituje svoj brak, medicinska sestra Turid iscrpljuje se na svom poslu u psihijatrijskoj bolnici dok njezin muž, nevjerni novinar Jostein, pije i reži na cijeli svijet…

Svi ti likovi prolaze kroz loše dane svojega života, u vlastitim borbama, krizama vjere u bilo što, u egzistencijalnom očaju. Objašnjenja su nedorečena, ali život ide dalje, a mi se pitamo slute li likovi svoju sudbinu…
Ne samo da znanstvenici i eksperti nemaju objašnjenje za taj prirodni fenomen, za to novo zapanjujuće svjetlo – Jutarnju zvijezdu – već se događaju i teško pojmljive i neuobičajene stvari, ukratko to je roman o pojavama i događajima koje ne razumijemo u potpunosti, o ljudima koji teško uspostavljaju kontrolu nad svojim životima i o tome što se zbiva kada se oslobode mračne sile svijeta.
https://mvinfo.hr/knjiga/15220/jutarnja-zvijezda


Dječji odjel

LJAMA U PARIZU / napisala Sarah Stručić ; ilustracije Nejra Turčinović.

Priča o ljami koja je živjela u svijetu mašte i osjećala se kao prava dama, stoga je otišla na školovanje u Pariz. Slikovnica o upornosti i marljivosti uz koje je moguće ostvariti svoje snove, namijenjena je najmlađim čitateljima.
http://library.foi.hr/lib/knjiga.php?B=45&H=&E=&V=&lok=&zbi=&item=71653&upit=

Knjige za mlade

ŠKOLA OPASNA PO ŽIVOT: LEKCIJA PRVA SCHOOLOMANCE / Naomi Novik ; [prijevod s engleskog jezika Mirta Lijović].
Majstorica fantasyja u svom elementu! Ovo je sasvim drugačija škola, nema profesora, nema nikog…. Nikog osim učenka i – čudovišta.

Jedino na što se možeš pouzdati je znanje. I zato se u ovoj školi nikoga ne treba tjerati da uči, nitko ne zabušava. I nitko nikome ne okreće leđa.
Škola opasna po život je priča o čarobnici Galadriel “El” Higgins, koja pohađa magijsku školu u kojoj bi posljedice bilo koje pogreške mogle značiti iznenadnu smrt. El je po prirodi i okolnostima usamljena duša, a hodati sam hodnicima Scholomancea velika je opasnost, jer možete biti napadnuti i pojedeni od nekog od školskih čudovišta. Ovo El prisiljava na suradnju s Orionom Lakeom, sjajnim herojem njezinih godina, koji je na sebe preuzeo odgovornost da spasi živote kolega studenata, uključujući i El.
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/znanstvena-fantastika-fantazija/skola-opasna-po-zivot


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.