Vinogradarstvo – Europska unija obrazuje podrumare

KRIŽEVCI – Josip Kušec iz Brezja Miholečkog, naselja u Svetom Petru Orehovcu, jedan je od 20 polaznika programa osposobljavanja za poslove vinogradara i podrumara, koje je u Križevcima provodilo Visoko gospodarsko učilište u suradnji s Veleučilištem iz Požege. U petak je 20 polaznika primilo uvjerenja o položenim ispitima, a Josip, koji je uz Josipa Plaveca imao najbolje rezultate, ima samo riječi hvale o programu.
– Već se nekoliko godina bavim vinarstvom i želja mi je proširiti taj posao, a da bih to mogao, morao sam završiti ovaj program da bih mogao dobiti službene markice za svoje proizvode – rekao je Josip Kušec i napomenuo kako se iznenadio koliko toga, vezanog uz proizvodnju vina, postoji, što još nije znao.

Polaznici iz Križevaca, ali i okolnih općina, imali su 120 sati teorijske i praktične nastave te su, između ostalog, posjetili i neke od hrvatskih vodećih podruma.
– Projekt je vrijedan oko 130 tisuća eura, a u potpunosti ga je financirala Europska unija pa je time za sve polaznike bio besplatan – rekla je Renata Husinec, koordinatorica programa za Visoko gospodarsko učilište, te dodala kako su morali raditi selekciju polaznika jer su imali i više nego dovoljno prijava.
– Puno se ljudi odlučilo za ovo jer vide da je riječ o kvalitetnom programu u kojem će nešto i naučiti, a ne samo dobiti papir na kojem piše ’diploma’ – kazala je Renata Husinec.

Osnovni uvjeti kod odabira polaznika bili su da se osoba već bavi vinarstvom, odnosno da ima obrt te da je nezaposlena jer je cilj programa smanjenje nezaposlenosti.
– Puno je finesa u proizvodnji vina koje ni mi koji se godinama bavimo tim poslom nismo znali i zato je ovaj program vrlo dobra prilika – kazao je Josip Kušec.
Ovo je bilo prvi put da se ovakav program osposobljavanja provodio u križevačkom Visokom učilištu, no kako najavljuju, rade na novom programu za iduću godinu, za koji im se već sada javilo pet osoba. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.