MakFest u znaku sajma udruga i savjeta mladih


Treći, posljednji dan multi(sub)kulturnog festivala MakFest predstavio je danas ispred i u prostorima Doma mladih Koprivnica aktivnosti udruga vezane uz rad i djelovanje mladih u regiji. Na štandovima Sajma udruga svoje projekte i programe predstavile su udruge iz Koprivnice, Novog Marofa, Varaždina, Vrbovca, Zagreba i Križevaca. Zatim je predavanje za članove gradskih i županijskih savjeta mladih održao Hrvoje Kovač iz Mreže mladih Hrvatske. Predavanje na temu utjecaja suvremenih medija također je održala novinarka Tanja Novak s NOVA TV-a. Večernji program u Domu mladih nudi koncerte sastava Pillow Pack, Grupa tvog života, Gužva u 16ercu i Elvis Jackson.

Na Sajmu udruga štandove je promocijskim i produkcijskim materijalima ispunilo deset udruga iz sjeverozapadne Hrvatske: uz domaćine i organizatore, udrugu Mladi:akcija:kultura, iz Koprivnice se predstavila još Udruga športske rekreacije podravskih studenata te lokalni Forum mladih SDP-a. Štand su također dijelile Udruga mladih "Alternativa" iz Novog Marofa i Varaždinski underground klub.
Najmaštovitiji štand izradili su aktivisti Vrbovečke udruge mladih, a iz Zagreba su se predstavili ogranak udruge e-Student Ekonomskog Fakulteta te Hrvatski ferijalni i hostelski savez.


Križevačke civilne snage predstavljale su udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T.. K.V.A.R.K.-ovci su, osim programa Kluba kulture za svibanj i lipanj, zainteresiranima najavili dvodnevni ljetni festival Skaville koji u suradnji s udrugom Maslina organiziraju 26. i 27. srpnja na Krku. P.O.I.N.T.-ovci su, uz promociju Web projekata Križevci.info i Križevci.eu, prvi put u Koprivnici promovirali i prvo izdanje Vodiča za poslijediplomski studij u inozemstvu, čija se naklada od tisuću primjeraka, koji se dijele besplatno studentima u Hrvatskoj, gotovo iscrpila. Unatoč tome, zainteresiranima je stalno dostupna i elektronička verzija vodiča.


Zahvaljujući svojem bogatom iskustvu rada u sektoru mladih kao predsjednik Nezavisne udruge mladih iz Lepoglave te Županijskog vijeća mladih Varaždinske županije, civilni trener Kovač iz Mreže mladih Hrvatske je u jednosatnom izlaganju prisutnima približio odgovornosti i zagovaračku ulogu savjeta mladih u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze.


Posebno je objasnio zablude oko djelokruga savjeta mladih te naglasio potrebu orijentacije na rješavanje strateških pitanja za mlade, a ne iscrpljivanja na tekućim projektnim aktivnostima kakve provode i same udruge mladih.


Za plodnu suradnju savjeta i tijela lokalne uprave presudno je i elementarno razumijevanje uloge savjeta od strane vlastodržaca što nerijetko, kako se čulo u raspravi nakon predavanja, nije slučaj u gradovima regije. Predavanju na temu "Savjeti mladih – što i kako?" prisustvovali su i članovi križevačkog Gradskog savjeta mladih.

Vezano

Komentari su zatvoreni.