Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1275

Maestro Vladimir Kranjčević na tribini u Križevcima 23. ožujka 2017. godine (foto R.Matić)
Maestro Vladimir Kranjčević na tribini u Križevcima 23. ožujka 2017. godine (foto R.Matić)
Maestro Vladimir Kranjčević na tribini u Križevcima 23. ožujka 2017. godine (foto R.Matić)

 

U sjećanje na nedavno preminulog maestra Vladimira Kranjčevića na početku slušamo prvih petnaestak minuta do sada neobjavljene snimke tribine Dirigentska sjećanja maestra Kranjčevića, na kojoj je maestro gostovao, održane na Culture Shock Festivalu u Križevcima 23. ožujka 2017. godine, a koju je vodio križevački dirigent Ozren Bogdanović. Maestro se sjeća Križevaca svoje mladosti i što je tada radio u Križevcima.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Detektiv Dinko i tajanstveni vitez Ivanke Borovac, knjiga za mlade je Zagonetka u snijegu J. M. Evansa, na odjelu beletristike zbirka intimnih ispovijesti Nismo same, a na stručno-znanstvenom odjelu Svjesni roditelji: Mijenjemo sebe, osnažujemo svoju djecu Shefali Tsabary. Najavljujemo i program u multimedijskoj dvorani.

U Vijestima Krugova najavljujemo otvaranje arhive u Vatikanu o najkontroverznijem papi u povijesti, saznajemo da je Muzej krapinskih neandertalaca proslavio 10. obljetnicu, da je u Rijeci predstavljen Neboder za ptice, da je umro Romano Božac.

Na današnji datum rođeni su Matija Vlačić Ilirik, Alexander Graham Bell, Jean Harlow i Josip Klima, objavljeno je prvo izdanje časopisa Time, u Saudijskoj Arabiji otkrivena su ležišta nafte. Steve Fossett je prvi bez zaustavljanja i uzimanja goriva samostalno avionom obletio cijelu zemaljsku kuglu. Umrli su Robert Hooke, Henryk Szeryng, Albert Bruce Sabin, Marguerite Duras i Giuseppe di Stefano.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo vatrenu kuglu na našem nebu 28. veljače dopodne.

U Zanimljivostima govorimo o mjerama opreza pri rukovanju mobilnim aparatima, a za kraj ostavljamo savjet matematičara Georga Cantora, rođenog na datum ove emisije, kako postići uspjeh “preko noći”.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Johanna Pachelbela, Josepha Haydna, Felixa Mendelssohna, Georgesa Bizeta, Doca Watsona, grupa Buffalo Springfield, Montrose, Pink Floyd i Dare.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1275 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 3. ožujka od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.