Počinje uređenje novih prostora knjižnice

KRIŽEVCI – Potpisivanjem okvirnog sporazuma o rekonstrukciji zgrade bivšeg križevačkog Doma HV-a za potrebe Gradske knjižnice Franjo Marković napravljen je idući korak prema uređenju novog sjedišta jedne od najstarijih križevačkih kulturnih ustanova. Sporazum su potpisali ravnateljica Knjižnice Marijana Janeš Žulj i Mirko Habijanec, predsjednik Uprave izabranog ponuditelja, tvrtke Radnik. Vrijednost posla koji bi se prema planu odvijao tijekom ove i iduće tri godine premašuje sedam milijuna kuna, a što će se raditi na zgradi podignutoj 1963. godine na bruto površini 1800 kvadrata pojasnila je arhitektica Božena Tinodi.

 

– Ide se na kompletno unutarnje uređenje, do golih zidova te se ide na rekonstrukciju kompletnih instalacija, podova, fasade, probijanje novih otvora… Znači, kompletna rekonstrukcija zgrade, osim krovišta koje je obuhvaćeno u prvoj fazi uređenja prostora. Prvo će se u funkciju staviti multimedijska dvorana. Da bi došli do toga, potrebno je urediti ulazni hol, prilazni hodni i samu dvoranu, odnosno dovorana bi se mogla početi koristiti prije završetka same knjižnice, rekla je arhitektica Tinodi.

Za razlike od stare u koju nisu mogli ni ući, svaki kutak nove knjižnice bit će u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a osim primjerenog smještaja za oko 76 tisuća svezaka knjiga, u novom prostoru bit će i dvorište osmišljeno za razne programe na otvorenom, dječji odjel s igraonicom te garaža za bibliobus. Ili kao što je navela ravnateljica Marijana Janeš Žulj, bit će to spoj suvremenog i bogate tradicije, započete Ilirskom čitaonicom još 1838. godine. Gradonačelnik Branko Hrg zadovoljan je i time što će odlaskom knjižnice sa sadašnje adrese u Hrvatskom domu u njihove stare prostore proširiti se Glazbena škola Alberta Štrige, no tu je i još jedna korist.

– Vrlo česti su bili upiti i govorilo se o tome da nemamo kino. U ovom prostoru je planirana i jedna dvorana, za jedno manje kino, tako da će se moći vršiti i kinoprikazivačka djelatnost, pa da i taj društveni standard riješimo opet u gradu Križevcima, odnosno da vratimo ono što smo nekada kao takvo imali, kazao je Hrg.

Do sada je na izradu projekta prenamjene i izgradnju krovišta buduće knjižnice utrošeno gradskih 840.000 kuna, a razlika do osiguranog milijuna kao i 400.000 kuna pristiglih iz Ministarstva kulture bit će dovoljni za početak radova. Posao će napredovati kako će dotjecati novac, pri čemu gradska vlast i dalje očekuje državnu pomoć.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.