Artiljerci obilježili 20 godina od odlaska na ratište

KRIŽEVCI – Pripadnici križevačkog 15. mješovitog protuoklopnog artiljerijskog diviziona sastali su se 20 godina nakon odlaska na ratište. Okupljanje su započeli na istom mjestu gdje i svoj ratni put, pred bivšom križevačkom vojarnom odajući počast šutnjom, svijećama i vijencima na spomen obilježju palim suborcima, te prisjećanjem na rujanske dane 91-ve u restoranu Vojarna. Ratni zapovjednik, umirovljeni brigadir Željko Topolovec sažeo je okolnosti u Križevcima i okolici nakon preuzimanja jugo kasarne Kalnik i skladišta Široko Brezje, osnivanje postrojbe i njezin odlazak preko Čazme i Kutine u Novsku, kao i doprinos obrani a potom i oslobađanju velikog dijela zapadne Slavonije.
– U borbenim djelovanjima do 3. siječnja, naši topnici ispalili su oko pet tisuća projektila različitog kalibra. Neprijatelju su naneseni takvi gubici da nije mogao nastaviti borbena djelovanja, rekao je Topolovec.

Uz obitelji poginulih branitelja i čelnike Grada, okupljanju križevačkih artiljeraca prisustvovali su predstavnici Ministarstva branitelja, Grada Novske, kao i izaslanik predsjednika republike, general pukovnik Marijan Mareković.
– Tijekom bojnih djelovanja iskazali ste bezbroj puta svoju stručnost, sposobnost, ali i srčanost i odvažnost u topničkim i protuoklopnim djelovanjima po neprijateljskim položajima, s visokim stupnjem organiziranosti, bojne spremnosti, ali i vojne stege u svojim postrojbama, pri čemu ste ujedno sudjelovali u oslobodilačkim operacijama, kazao je Mareković.
Sedmorica pripadnika 15. diviziona položila su život za domovinu, a 15 ih je ranjeno. Uspomenu na njih i ratne dane danas čuva i Udruga koja nosi ime njihove ratne postrojbe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.