Bioplinska postrojenja vrijedna 93 milijuna kuna otvorena pokraj Križevaca

img_0268-002_bioplinara_bioplinska_postrojenja_gregurovec_organica_kalnik_elektrana_orehovecNOVA RADNA MJESTA U Gregurovcu pokraj Križevaca danas (u petak, 24. rujna, op.ur.) su u pogon svečano puštena bioplinska postrojenja Bioplinara Organica Kalnik 1 i Bioplinska elektrana Orehovec. Riječ je o investiciji vrijednoj 93 milijuna kuna.

Bioplinara Organica Kalnik 1 i Bioplinska elektrana Orehovec prva su dva postrojenja od šest planiranih kao sastavni dijelovi investicijskog ciklusa vrijednog 261 milijun kuna, a 93 milijuna kuna uloženo je u izgradnju postrojenja u ruralnom dijelu Koprivničko- križevačke županije.

dsc05781_bioplinara_bioplinska_postrojenja_gregurovec_organica_kalnik_elektrana_orehovecDirektor tvrtke BIOplinara Organica Kalnik 1 d.o.o Franjo Hoić istaknuo je kako planiraju uz svako postrojenje sagraditi liniju za preradu otpada iz kućanstva te da su napravili i koncept zbrinjavanja organskog otpada u suradnji s nekoliko županija, a koji će koristiti kao sirovinu za svoja postrojenja.

Predsjednik Uprave tvrtke Energija bioplina d.o.o., ruski partner Oleg Maksimov izjavio je kako su u izradi postrojenja sudjelovali austrijski i češki podizvođači radova te kako je korištena najmodernija tehnologija u Europi.

dsc05782_bioplinara_bioplinska_postrojenja_gregurovec_organica_kalnik_elektrana_orehovecUz postrojenje u Gregurovcu sagrađena je upravna zgrada gdje je već zaposleno 29 ljudi većinom visoke stručne spreme, a  tvrtka Energija bioplina ugovorila je angažman 150 poljoprivrednika kooperanata za isporuku sirovine. S dovršetkom svih šest bioplinskih postrojenja očekuje se da će posao dobiti ukupno 100 stanovnika.

Tvrtke koje vode bioplinska postrojenja najavile su suradnju s lokalnim zajednicama tako što će besplatno isporučivati toplinu za lokalne škole, domove, crkve te ostale objekte bitne za zajednicu. Direktor Franjo Hoić danas je također dodijelio pet stipendija u mjesečnom iznosu od 700 kuna za srednjoškolce slabijeg imovinskog stanja iz lokalne sredine.(ePodravina.hr)

dsc05784_bioplinara_bioplinska_postrojenja_gregurovec_organica_kalnik_elektrana_orehovec 3_bioplinara_bioplinska_postrojenja_gregurovec_organica_kalnik_elektrana_orehovec

Vezano
1 komentar
  1. buba.ba piše:

    lijepo i korisno za naš kraj

Komentari su zatvoreni.