Perzeidi – više promatrača nego meteora

perzeidi_2_small.pngNakupine međuplanetarne materije razasute po dugačkoj eliptičnoj putanji kometa Swift-Tuttle koja se proteže od prostora blizu Zemljine putanje pa do iza Plutonove orbite, već više od bar 2000 godina, tijekom srpnja i kolovoza, križaju se s putanjom našeg planeta. Najveći komadi mogu biti veličine zrna kukuruza, pa teniske loptice, ali i košarkaške lopte pa izuzetno i veći. Brzinom od oko 60 pa do preko 70 kilometara u sekundi ulijeću u gornje slojeve atmosfere gdje uslijed ionizacije nastaje sjajan i lako uočljiv kratkotrajni svjetleći trag na noćnom zvjezdanom nebu. Kažemo da se radi o meteorima. Ukoliko su takve pojave iznimno sjajne, astronomi ih zovu vatrenim kuglama. Na početku i na kraju meteorske aktivnosti ovih meteora koje zovemo Perzeidima vidljivo je nekoliko meteora svakog sata da bi prema maksimumu taj broj rastao, a u noći maksimuma (s 12. na 13. kolovoza) nerijetko zna dosegnuti brojku i preko 100 meteora na sat vidljivih golim okom! Ove je godine sve dane maksimuma na nebu sjao puni Mjesec pa promatrači baš i nisu imali obilnu žetvu. Ishodište (radijant) Perzeida je u zviježđu Perzeja odakle se raspršuju po cijelom nebu.

perzeidi_1_small.pngKriževačka astronomska udruga čije je ime istovjetno ovom meteorskom potoku, jer je neformalno osnovana prošle godine za vrijeme kada su Perzeidi “šarali” nebom, ovog je ljeta priredila Festival Perzeida. Prvo je bilo 11. kolovoza organizirano promatranje iz Stražinca pored Križevaca za članove udruge i kandidate za članove. Tu se okupilo 17 promatrača, koji su u razdoblju od 23 sata i 15 minuta do 0 sati i 30 minuta nabrojili 15 meteora. Drugi je dan organizirano promatranje za građanstvo u Križevcima, s područja bivše vojarne, gdje je bila ugašena javna rasvjeta ali ona najjača rasvjeta, ovoga puta to je bio pun Mjesec, nije se gasila čitave noći. Skupilo se tridesetak znatiželjnika koji nažalost nisu mogli vidjeti niti prosječno dobar spektakl na nebu baš zbog prejakog sjaja Mjeseca, no ipak mogli su se utješiti nekim drugim astronomskim temama. Mogli su se uz astronome amatere uputiti u osnovne objekte ljetnog noćnog neba, čuli su mnoge zanimljivosti o Perezidima i svemiru općenito, a mogli su teleskopom promatrati Mjesec, galaktiku u zviježđu Andromeda, još neke zvjezdane skupove, te na kraju Jupiter i njegove satelite. Kako se nisu pratili samo meteori, ovoga puta bilo ih je nabrojeno još manje, oko desetak. Sljedeće večeri i noći, 13. kolovoza bilo je oblačno, a 14. kolovoza okupilo se uže društvo od desetak astronoma amatera, no, naravno, niti oni zbog mjeseca nisu mogli imati više sreće nego prethodnih dana. Kad se vidjelo tako malo meteora ostaje bar utjeha da je promatrača svih tih dana bilo više nego meteora.
Na godinu će sigurno biti bolje.

Za one koji su propustili ovaj događaj, mogu uz ovaj tekst vidjeti par crno-bijelih snimaka Perzeida s kamere koju je astronomskoj udruzi ustupila Hrvatska meteorska mreža.

perzeidi_3_small.pngObjavljeno u emisiji “Ne dirajte mi krugove” Radija Križevci, 96,6 MHz, 16. kolovoza 2011.

Vezano

Komentari su zatvoreni.