SDP Križevci – priopćenje za javnost

Križevački SDP je ogorčen nastupom gradonačelnika Križevaca Branka Hrga i objavama u sredstvima javnog priopćavanja (Radio Križevci, Radio Koprivnica, portal Križevci.info, web stranice Grada Križevaca i web stranice križevačkog HSS-a), o takozvanom SDP-ovom blokiranju ulaska poduzetnika – ulagača u gospodarsku zonu Gornji Čret.
HSS-ov naslov da je “SDP za blokadu poslovne zone Gornji Čret” je neutemeljen i politički je pamflet kojim se osobno gradonačelnik i križevački HSS želi opravdati za nesposobnost upravljanja tom Zonom.
Neshvatljivo je da se nije javio nijedan ozbiljni ulagač u tu Zonu od otvorenog javnog natječaja 17. 05. 2011. godine, ali HSS želi prebaciti i nametnuti tu političku odgovornost SDP-u i drugim političkim strankama u Gradskom vijeću (osim samog HSS-a) – s tezom da svi ostali ne žele prihvatiti ulagače.

 

Naravno, ovakav stav gradonačelnika i HSS-a je ponukan “osobnim interesima” gdje se želi pod svaku cijenu “progurati” jedan potencijalni ulagač koji je već dva puta pokušao “namjestiti” priču o velikim ulaganjima i zapošljavanju. A o tome da taj poduzetnik nije ispunio uvjete iz natječaja, nije dostavio potrebne garancije, nije izradio projekt ulaganja kojim dokazuje visinu investicije, novo zapošljavanje i dr., to gradonačelnika ne brine. Iz navedenog se može zaključiti da s tim ulagačem gradonačelnik ima odnose koji su blizu “osobnih, pretpostavljamo da nije u sukobu interesa”. Nije vjerojatno da su sve ostale političke stranke i vijećnici u Gradskom vijeću, osim HSS-a, protiv tog ulagača iz političkih razloga. Istina je ipak drugačija.

Najveće je ipak iznenađenje nedavni nastup gradonačelnika u medijima, odnosno izjave križevačkog HSS-a, da se zbog inicijative Kluba vijećnika SDP-HNS-a o promjeni postojećeg netransparentnog i promašenog „Modela upravljanja gospodarskom zonom Gornji Čret” stavlja na teret SDP-u zaustavljanje ulaska poduzetnika u Zonu.

Upravo suprotno, da podsjetimo, zahtjev za promjenom tog Modela je osnovan iz više razloga:
-od donašenja tog Modela 16. 03. 2011. do danas nije realiziran niti jedan ugovor o ulasku poduzetnika u Zonu
– objavljen Javni natječaj gradonačelnika od 17. 05. 2011. za podnošenje ponuda ne sadrži jasne kriterije i uvjete iz kojih se vidi transparentnost prodaje ili osnivanja prava građenja ulagača u Zonu
– s došadašnjim prijedlozima Povjerenstva za zone Gradsko vijeće nije prihvatilo predložene ulagače, što se može zaključiti da Povjerenstvo na čelu s gradonačelnikom nije propisano pripremilo prijedloge, odnosno da predloženi ulagači nisu ispunili uvjete prema donesenom Modelu
– postojeći Model upravljanja gospodarskom zonom nema jasne kriterije i uvjete za prodaju zemljišta ili osnivanje prava građenja, nema zaštite od špekulativnih namjera, nema dovoljnih garancija da će se projekti ulagača realizirati, nema ograničenja za koje se namjene ne može ulagati u Zonu, kao ni jasnih poticajnim mjera i olakšica za ulagače, posebno u proizvodne djelatnosti, novo zapošljavanje, zaštitu okoliša i dr.

Da ironija bude još veća, križevački HSS tvrdi na svom portalu i web stranicama Grada Križevaca, da SDP i partneri blokiraju već treći pokušaj, pretpostavljamo istog ulagača, u Zonu. O tome SDP nema nikakvih informacija, jer takav prijedlog nije ni došao na sjednicu Gradskog vijeća.
Ako je to tako, sumnjamo u ponovno pogodovanje gradonačelnika i HSS-a tom ulagaču. Za zapitati se, zašto do sada nema zainteresiranih drugih ulagača u Zonu, zar je natječaj otvoren, “nije valjda namješten” samo za tog poduzetnika, zašto je zona Čret prazna…?

I nema li onda osnova da se izradi novi i na Gradskom vijeću hitno promijeni postojeći Model i donese novi „Program upravljanja gospodarskom zonom Gorji Čret“ kojim bi se omogućilo poduzetnicima na transparentan način ulaganja u zonu s dodatnim olakšicama koje je Klub vijećnika SDP-HNS-a tražio još na sjednici Gradskog vijeća 16. 03. 2011. kod donošenja postojećeg Modela. Ali, tada gradonačelnik i HSS to nije tada prihvatio. I rezultat je danas poznat – nema nijednog poduzetnika u zoni Gorni Čret.

Vjerujemo da smo ovime u ime SDP-a i Kluba vijećnika SDP-HNS-a dali dovoljno informacija građanima i medijima o istinitosti “slučaja zona Gornji Čret” da se u budućnosti ovakva podmetanja SDP-u ne bi ponavljala.

Predsjednik SDP-a Križevci
Ivan Knok

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.