Tiha vatra uoči bučne gradnje

Sinoć su u Križevcima uzduž ruba Strossmayerova trga, na kojem se očekuju radovi na radikalnoj preinaci njegova dosadašnjeg izgleda, zasjali lampaši.

Točno u 21 sat upalili su ih članovi Gradanske inicijative Ne križaj Križevce, u znak sjećanja na urbani identitet koji, čini se, nestaje iz gradskog središta.

Miran i dostojanstven prizor u subotnjoj večeri zapazili su i građani svih dobi, koji su se u to doba našli na križanju Strossa i Nemčićeva trga, koji će također doživjeti transformaciju.


Neki su još jednom izrazili podršku inicijativi, koja, kako stvari stoje, ipak nije uspjela odgoditi početak preuređenja trgova i navesti križevačku gradsku vlast na ispitivanje vlastitih odluka, za koje je više od 800 građana u nedavnoj peticiji potpisalo da ih ne pozdravlja.

Više desetaka lampaša postavljeno je uz ploče koje ograđuju gradilište na Strossu, unutar kojeg će radovima na uređenju vjekovna vegetacija biti uklonjena.

Plamen iz lampaša svijetlio je glavnom gradskom trasom do jutra, kada su ga čistači ulica ugasili.

Sinoć je ondje bila i policija, koja ipak nije intervenirala, shvativši zacijelo da je čin postavljanja svjetlećih znakova bio legitiman i siguran izraz građanske volje, pa i žalosti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.