Podravski ipsilon: Traže 24 milijuna odštete za – nerad

Strabag proziva HAC da zbog njega ne može ispuniti ugovor – Ugovor za Podravski ipsilon potpisan je bez novca, zemljišta, projekata, vremenskog plana, jamstava…

Austrijska građevinska tvrtka Strabag traži od Hrvatskih autocesta 24,3 milijuna kuna odštete zbog nemogućnosti izvođenja radova na autocesti Podravski ipsilon!

Radovi stoje

Strabag je s HAC-om potpisao ugovor o gradnji objekata na Podravskom ipsilonu u proljeće 2009., a dosad je sagradio samo jedan nadvožnjak iako je cijeli posao trebao biti gotov u jesen 2010! Prepiska između Strabaga i HAC-a, koju imamo u posjedu, nesmiljeno otkriva kako su se sklapali ugovori o gradnji autocesta u RH i kako su potpisivanje ugovora o gradnji i svečani počeci radova iskorištavani u predizborne svrhe jer za gradnju prometnica nisu bila osigurana sredstva i bankovna jamstva, nije bilo otkupljeno zemljište, nisu izrađeni projekti… U proljeće 2009., prije lokalnih izbora, HAC je navrat-nanos sklopio ugovore za gradnju Podravskoga ipsilona, koji vodi od Zagreba prema utvrdama HDZ-ovih koalicijskih partnera – HSS-a u Podravini i tadašnjeg HSLS-a, koji je vodila Đurđa Adlešič, prema bjelovarskome kraju. Strabag je vodeći partner u konzorciju s Viaduktom i Skladgradnjom koji je dobio gradnju objekata na Ipsilonu, a posao je vrijedan 571 milijun kuna plus PDV.

No Strabag sad traži od HAC-a 24,3 milijuna kuna! Zasad – jer se ta svota iz mjeseca u mjesec povećava zbog nemogućnosti izvođenja radova koje su ugovorili, a to im, tvrde, stvara troškove jer su im neiskorišteni i radna snaga i strojevi. U Strabagu tako upozoravaju HAC da su ih uveli u radove na Ipsilonu u svibnju 2009., no da su sagradili samo jedan nadvožnjak jer im na ostalim dijelovima gradilišta nije omogućeno izvođenje radova. Naime, Strabag je od HAC-a dosad dobio samo izvedbene projekte za dva nadvožnjaka, a za još 19 nadvožnjaka, četiri mosta, tri podvožnjaka i pet propusta dokumentacija im još nije dostavljena! Upozoravaju HAC da suprotno ugovoru još nemaju neometan pristup gradilištu zbog nedovršena otkupa zemljišta.

HAC-ov odgovor Strabagu pak otkriva još jednu dimenziju o sklapanju ugovora o gradnji autocesta. U svoju obranu HAC navodi da Strabag nije dostavio pravovaljan vremenski plan i tijek novca za ugovoreni posao te bankovna jamstva. Tako navode da je umjesto pet posto od ukupno ugovorena posla, Strabag HAC-u dostavio jamstva od pet posto za samo 36 % ugovorene vrijednosti. U HAC-u stoga smatraju da je Strabagov zahtjev za odštetom neosnovan jer on nije ispunio obveze! Ugovor za Podravski ipsilon potpisan je dakle bez osiguranog novca, zemljišta, projekata, jamstava…

Nadaju se dogovoru

U Strabagu su nam kazali da su u tijeku razgovori s HAC-om, nadaju se da će se dogovoriti i da zasad ne razmišljaju o tužbi. Potvrdili su da izvođenje radova gotovo i nije počelo. “Strabag je unatoč tome pravodobno dostavio potrebno jamstvo u skladu sa svojim udjelom u poslovnoj udruzi. Kako su izvedeni samo neznatni radovi, HAC se i više nego osigurao tim jamstvom. Na žalost na tome zarađuje samo banka”, navode u Strabagu i dodaju da dostava jamstva nije pretpostavka za sklapanje ugovora. Strabag sad traži produljenje roka izvođenja radova do listopada 2012. Iz HAC-a pak nisu odgovorili na naš upit u vezi s Podravskim ipsilonom.

“Niste otkupili zemljište pa ne možemo raditi i trpimo štetu”

“Kao što se može vidjeti u ugovorenom vremenskom planu, mi iz navedenog razloga ne možemo započeti s radovima na svim objektima sukladno planu, što uzrokuje znatno kašnjenje radova te povećanje troškova”, stoji u Strabagovu dopisu HAC-u u kojem se navodi i da je naručitelj dužan osigurati građevinsko zemljište i pristup njemu. Strabagov dopis HAC-u otkriva i da zemljište na Podravskom ipsilonu nije otkupljeno na području gotovo cijelog projekta pa zato nisu ni mogli preusmjeriti radove na druge lokacije gradilišta!

Austrijanci upozoravaju HAC da je kao naručitelj radova morao osigurati i projektnu dokumentaciju, a to nije učinio, zbog čega je krivac i u tom slučaju za kašnjenje radova i dodatne Strabagove troškove.
“Zbog navedenih činjenica ne možemo realizirati planirani angažman radne snage i mehanizacije za realizaciju planiranih radova sukladno ugovoru, što nam uzrokuje znatne dodatne troškove. Rasporedili smo resurse gdje god smo mogli kako ne bismo teretili naručitelja. No ipak na licu mjesta među ostalim imamo kompletnu radionicu za servis strojeva, što nam uzrokuje visoke tekuće troškove”, piše Strabag Hrvatskim autocestama.
(VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.