Badel izbrisao križevačke i kalničke obronke iz svoje vinske karte

Križevačku graševinu, vino koje je svojevremeno nagrađivano zlatnim nagradama na prestižnim natjecanjima, posebno njenu barrique verziju, nemoguće je pronaći u trgovinama. Trgovci u križevačkim centrima posljednje su pošiljke već prodali, a nove ne dobivaju.

– Tražio sam vino u svim trgovinama u gradu i nema ga. Još dok sam putovao svijetom, redovno sam butelje Križevačke graševine viđao u vinarijama širom svijeta, u Kanadi, Australiji. Boca takvog vina bila je i lijep poklon kojim predstavljaš i grad iz kojeg dolaziš – rekao nam je kapetan duge plovidbe Antun Gold.

Svjetski poznati

Tu tradicionalnu kontinentalnu sortu graševinu proizvodila je tvrtka Badel 1862, koja u Križevcima i okolici ima vinograde na više lokacija, a navodno je baš iz tih vinograda vinsku kapljicu pila i Marija Terezija. Badel je Graševinu Križevci barrique reklamirao kao najpoznatiju hrvatsku graševinu odnjegovanu u barriqueu zbog čega je i tako posebna. O arhivskim primjercima vinski su znalci pisali kao o izuzetnom bijelom vinu koje ima potencijala i s godinama će biti još i bolje. No, tvrtka koja ga je proizvodila, imala je, čini se, drukčije planove.

– Badel 1862 je tijekom 2018. godine objedinio vinarije u kontinentalnom dijelu Hrvatske te na tržište lansirao novi, moderni brend pod nazivom Vezak. U procesu razvoja novog brenda, praćeni su i primijenjeni svjetski trendovi kako u proizvodnji vina, tako i u razvoju i dizajnu proizvoda – odgovorila je Nensi Pejić Dragović iz Badela.

Potvrda novog pristupa kvaliteti vina, kažu iz Badela, brončana je nagrada s najprestižnijeg svjetskog natjecanja Decanter u Londonu te srebro na prestižnim natjecanjima IWSC te Mundusvini. Zašto je nestao brand Križevačka graševina, koji je također bio nagrađivan, nije rečeno, no vinarija Križevci s vinogradima u Greberancu i Širokom Brezju na stranicama Badela više se ne spominje.

– Križevački vinogradi nalaze se i dalje u vlasništvu kompanije Badel 1862 d.d., a graševina s položaja Križevačkih vinograda sastavnica je Vezak Graševine- odgovaraju iz Badela.

Međutim, na tvrtkinim stranicama navedeno je kako se Vezak Graševina proizvodi u Vinariji Daruvar i to iz grožđa s obronaka Bilogore, Papuka i Psunja, dok se Križevci i obronci Kalnika uopće ne spominju, iako taj kraj ima itekako bogatu vinogradarsku tradiciju.

Marketinški planovi

– Lansiranje Vezka podržano je i snažnom marketinškom kampanjom, a hrvatski potrošači odlično su prihvatili novi izričaj naše graševine – objasnila je voditeljica Badelovog marketinga Nensi Pejić Dragović.

Križevčanima nije draga činjenica da je ime njihovog grada izbrisano s vinske karte kompanije koja je u ovom kraju prisutna desetljećima. Nagađalo se i da je Badelove vinograde preuzeo netko drugi, no tvrtka je te priče demantirala, a u vinogradu u Greberancu i dalje stoji natpis Križevački vinogradi.

U međuvremenu su se pojavili uspješni mladi vinari koji proizvode kvalitetna i nagrađivana vina i zahvaljujući njima u Križevcima se još uvijek pije dobra kapljica. Da su vinska kultura i tradicija u Križevcima itekako važni, potvrđuje i podatak da je Grad nedavno, u suradnji s Muzejom i Turističkom zajednicom, uspio staviti Križevačke štatute pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture i time otvoriti put prema dobivanju statusa nematerijalnog kulturnog dobra. (GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.