Razlaz vladajućih i oporbe oko izvršenja proračuna

KOPRIVNICA – Iako samo tehnička formalnost, kako je naglasio župan Darko Koren, točka o izvršenju proračuna Koprivničko-križevačke županije u 2010. godini unijela je razdor u redove vijećnika Županijske skupštine. Nakon podnesenog izvještaja župana Korena, koji je istaknuo kako se ovdje razmatra izvršenje proračuna u godini koja je počela prije 17, a završila prije 5 mjeseci, te se ne može više na to utjecati, šef oporbenog Kluba vijećnika Marinko Bagarić izašao je za govornicu i iznio stav SDP-a i HNS-a.

– Mi ne bi podržali ovo izvršenje proračuna. O proračunu smo puno govorili, podsjećam da smo još prilikom njegovog donošenja upozorili da proračun za 2010. godinu nije realan, a isto tako ne nudi odgovore na neka bitna pitanja, probleme, projekte u ovoj županiji, rekao je M. Bagarić.

Iznenađeni stavom oporbe, predsjednik Skupštine Damir Felak objasnio je kako je ova točka, iako se radi o pukoj formalnosti, iznimno bitna za daljnje funkcioniranje rada Koprivničko-križevačke županije jer u suprotnom se privremeno obustavlja doznačavanje pomoći izravnanja iz državnog proračuna, ovo su dakle posljedice ako mi do 1. lipnja ne usvojimo, ne izglasamo ovaj godišnji izvještaj.

Potom je Klub vijećnika SDP-a i HNS-a zatražio od predsjednika Felaka stanku od 10 minuta kako bi se konzultirali i ponovno razmotrili svoju odluku. No oporba je i dalje ostala pri svom prvotnom stavu, ne prihvaćanju izvješća o izvršenju proračuna, te se predlagatelj župan Koren odlučio za povlačenje te točke s dnevnog reda.

– Meni je žao da doista jedan takav dokumenat je predmet je predmet nekakvog političkog obračuna. Fakat onoga što se je dogodilo dakle u određenom referentnom razdoblju i kroz ovaj dokument je prikazano. Obzirom da je ova okolnost dakle s vaše strane ne promijenjena, onda ja kao predlagač povlačim ovu točku s dnevnog reda, rekao je D. Koren.

Za prihvaćanje ove točke dnevnog reda potreban je 21 glas vijećnika; na današnjoj sjednici Skupštine prisutno je bilo 34 vijećnika, a vladajućoj koaliciji nedostajala su dva glasa. Prema zakonu Županijska skupština dužna je prihvatiti izvješće o izvršenju proračuna u tekućoj za proteklu godinu do 1. lipnja te isto poslati Vladi. Ukoliko se ne prihvati, Vlada obustavlja svaku uplatu novčanih sredstava iz državnog proračuna. S toga je iduća sjednica Županijske skupštine najavljena za desetak dana. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.