Kaži mi… pisanicom!

Pred malobrojnom publikom, u ponedjeljak je u Domu sv. Marka Križevčanina u Gornjem gradu otvorena tradicionalna izložba pisanica u organizaciji Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva LIPA Križevci. Nazočne je, među kojima je bio i Gradonačelnik s pratnjom, pozdravila predsjednica Branka Gold, naglasivši da se tradicija ne prekida i ne zaboravlja, te je izrazila zahvalnost stalnim učesnicima (umjetnicima) koji sudjeluju godinama. Pri tom je posebno izdvojila gospođu Đurđicu Balog, križevačku naivnu slikaricu, koja svoja mala remek-djela izlaže od 1985., kontinuirano i svake nas godine razveseli s novim izlošcima.

Međutim, bila bi nepravda ne spomenuti i ostale učesnike (obitelji Harča, Petrić, Škledar, Raguž, cvječarnica Latica, Udruga žena “Hera”, Obitelj Stručić) kao i pojedince, te kao vjerne pratitelje tih aktivnosti, osnovne škole i dječje vrtiće. I članice LIPE redovno izlažu pojedinačno, a LIPIN aranžman već godinama s puno ljubavi i znanja aranžira gospođa Renata Tolnaj.
Treba napomenuti da je 27 učesnika izložilo oko 250 pisanica, a u toj masi, često ne zamijetimo pojedine izloške koji zadivljuju svojom originalnošću i vrhunskim umijećem izrade. I ove je godine bilo inovacija u tehnici izrade i korištenja materijala, gdje su zapaženi izlošci aplicirani slamom, krep papirom te raznim kombinacijama pojedinih tehnologija.

Uz bujnu maštu izlagača, mnogo toga omogućuju i novi materijali, možda uz napomenu, da su donekle zapostavljene stare, izvorne tehnologije. Raduje i činjenica da i djeca kao izlagači daju svoj doprinos, dajući oduška mašti i kreativnosti, a uz zalaganje svojih teta i učiteljica, njeguju tradiciju direktno se uključujući u nju.
Posebno je zanimljivo da je izložba pisanica u Gornjem gradu pri LIPI i međunarodnog karaktera jer osim domaćih izlagača pisanice izlažu i učesnici iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Rumunjske, Mađarske i Slovenije, te pojedini gradovi iz Hrvatske (Zagreb, Dubrovnik).
Na otvorenom prostoru vrijedne gornjogradske gospođe aranžirale su aranžman s velikom pisanicom tvrtke «BERMANEC» kao vizualni podsjetnik da se i u LIPI nešto događa.

Oduvijek se pisanice poklanjaju; momak djevojci i obrnuto, prijatelju, rodbini, jednostavno dragim osobama. Učinimo to i sada. Dio pisanica u LIPI se prodaje, pa poklonimo!
Odvojite dio slobodnog vremena za posjet u Domu sv, Marka, uživajte u ljepoti, obradujte sebe i druge, a kroz to pomažete i Gornjogradskom dobrotvornom i kulturnom društvu LIPA.
Nakon otvorenja i razgledavanja izložaka, LIPA je posjetitelje počastila skromnim domjenkom uz lijepo druženje i – doviđenja do godine! Izložba je otvorena od 18.4. do 20. 4. 2011. u vremenu od 16 do 20 sati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.