Energetska budućnost Križevaca – počelo istraživanje geotermalne vode

Početnom konferencijom u kino dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka, jučer su predstavljena dva projekta iz područja geotermalne energije, vrijedna više od 8 milijuna kuna koje kroz program “Energija i klimatske promjene” financiraju Norveška i Island. Izradit će se sva potrebna tehnička dokumentacija za eksploataciju bušotine Križevčanka 1, glavni projekt za istražnu bušotinu Križevčanka 2 te idejni i glavni projekt za uspostavu sustava grijanja. S obzirom na to da su se Križevci orijentirali prema energetskoj neovisnosti, namjera je geotermalnu bušotinu iskoristiti za grijanje kompleksa javnih zgrada.

Nakon projekta Europske unije Healing Places, ova dva projekta iznimno su važna za nastavak istraživanja naše geotermalne bušotine i pripremu potrebne dokumentacije za njenu eksploataciju. Time smo bliže cilju da postanemo energetski neovisan grad do 2030. Cilj je bušotinu Križevčanka 1 koristiti u energetske svrhe što je u ovim vremenima kada cijene energenata idu gore iznimno važno jer bi se omogućilo grijanje javnih objekata u blizini izvora te potencijalno i za grijanje gradskog bazena”, poručio je gradonačelnik Mario Rajn. 

Na poziv za bespovratna sredstva stigao je velik broj prijava baš iz područja geotermalnih izvora energije, rekla je predstavnica Energetskog instituta Hrvoje Požar i ponudila stručnu pomoć. “Nadamo se da će implementacija ovih projekata dati zamah uspostavljanju nove energetske slike grada Križevaca”, poručila je u ime Instituta Sanja Živković.

Jedni ste od rijetkih koji imaju dvostruku sreću, za vas su dodijeljena dva ugovora i to je samo potvrda koliko je predano stručni tim vašeg grada radio. To nam svakako služi kao zalog da ćemo sigurno uz stručno vodstvo, vaš ekipiran tim, ciljeve koji su postavljeni i indikatore koji su nam jasni, viziju razvoja vašeg grada u kojoj je značaj stavljen upravo na geotermalnu energiju, biti izuzetno uspješni“, rekao je Lovre Karamarko iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU koje upravlja programom “Energija i klimatske promjene”.


Više o detaljima projekta govorio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup te partneri – predstavnici islandske tvrtke Elfa h.f. i inženjerka geologije Nikolina Stipić iz Komunalnog poduzeća. Geotermalna bušotina Križevčanka-1 istraživala se već nekoliko puta, no tek bi ovo ispitivanje trebalo potvrditi veličinu, rezervoarske značajke i njenu energetsku snagu. Očekuje se da bi godišnje iz geotermalnih izvora mogli proizvesti 12 487MWh i značajno smanjiti emisiju CO2. Projekti će se provoditi do kraja travnja 2024., a na početnoj konferenciji bila je i zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif sa suradnicom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.