Križevčani, otvorite svoje ‘oko kamere’ i donesite fotografije

Gradski muzej Križevci tradicionalno uz Dan grada priređuje izložbu fotografija Križevaca, iz fokusa samih Križevčana. Stoga pozive sve koji se bave fotografijom, a da su uočili i fotografskim uređajem zabilježili kakav gradski prizor kojeg bi željeli objelodaniti pred ljubiteljima Križevaca i umjetnosti crtanja pomoću svjetla, da prilože svoje radove.  

 Rok za prijavu na izložbu Križevci okom kamere je subota 2. travnja, a uvjeti za sudjelovanje na izložbi koja se otvara 14. travnja su sljedeći:

– preporučena dimenzija fotografija je 30 x 40 cm, a najmanja 24 x 30 cm, ali tada moraju biti zalijepljene na podlozi veličine 30 x 40 cm. Manje fotografije se neće zaprimati;

– svaki autor može prijaviti do 3 fotografije  bilo da su slikane u boji ili crno-bijelo;

– na poleđini svake fotografije treba pisati ime i prezime autora, adresa i naziv slike.

Na izložbu su pozvani sudjelovati svi Križevčani koji se fotografijom bave profesionalno ili amaterski, no ipak je primarni kriterij da ih veže ljubav prema Križevcima, izražena na priloženim radovima, koji mogu sadržavati motive grada i neposredne okolice, neovisno o vremenu nastanka fotografije i godišnjem dobu. Na fotografijama, napominje prof. Zoran Homen uime organizatora iz Gradskog muzeja, mogu osim objekata biti zabilježeni i neki značajniji događaji, kao i poznati ljudi ili manifestacije.

 – Poželjno je da radovi imaju elemente umjetničke fotografije, s težnjom da nam poznate prizore predstave možda u nekom drugom viđenju, a mogu se izložiti i zanimljivo fotografirani detalji zgrada, zelenila, kaže Homen, upozoravajući, kao preporuku, da fotografije ne budu naknadno obrađivane u photoshopu nego da su, što je više moguće, izvorne, kako bi do izražaja došlo samo umijeće slikanja.

No, ozbirom na ograničenost prostora u Likovnoj galeriji, gdje će pristigli radovi Oka kamera biti izloženi, Muzej kao organizator, veli Homen, zadržava pravo selekcije prispjelih fotografija. Selekcija se radi u pogledu motiva (npr. da ne bude 50 fotografija istog motiva)  i u pogledu kvalitete, pa tako u obzir neće doći one slike koje su tehnički loše izrađene (npr. potresene, slikane krivom ekspozicijom i sl.).

Fotografije treba dostaviti u Likovnu galeriju na Nemčićevom trgu br. 6 (dvorište), do, ponovimo, 2. travnja, a podsjetimo da se bira i najbolji rad, što je i motiv građanima da se jave i okušaju svoje umijeće. Publika odabire najbolji rad, što autoru daje prestižno pravo da iduće godine na Oku kamere izloži do 10 svojih radova. Ove godine to pravo ima Dalibor Brlek koji je lani dobio najviše glasova za rad Kalnička greda.
 

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.