Od sutra trodnevne ‘Mačkare v Svetom Petru Orehovcu’

Od nedjelje 6. do utorka 8. ožujka 2011. u općini Sveti Petar Orehovec i okolnim naselima se održava zabavno-kulturna manifestacija „Mačkare v Svetom Petru Orehovcu-Prigorski svati 2011.“, u organizaciji lokalne turističke zajednice, udruge „Konjogojci“ te KUD-a „Prigorec“. Njegujući dugu tradiciju fašničkih običaja i „Mačkara “ na području općine, prošle su godine po prvi puta organizirane „Mačkare v Miholcu“ kao višednevna manifestacija koja je bila temelj za daljnji razvoj zabavno-kulturnih događanja općine i županije. Fašnička povorka „Prigorski svati“ će obilaziti naselja u sjevernom dijelu općine, Miholec, Među, Guščerovec, Bočkovec, Zamladinec, Selanec i Črnčevec, a središnji događaj odvijat će se u Svetom Petru Orehovcu.

Maskiranje jedinstveno za ovo područje je Miholečko maskiranje, oblačenje (obavijanje) nekolicine odvažnih sudionika (mačkarašof) u pletenice od sijena ili slame, koji se nazivaju Medvedi. Medvedi često vuku hornice i plug i tobože orali. Maskirana povorka često „glumi“ svatove tako da ima mledence, svate s barjacima, klencarice i tamburaše. Mačkare obilazeći selo navraćaju u svako domaćinstvo pri čemu sakupljaju novac, jaja, vino. Predvečer povorka završava obilazak u Vatrogasnom domu gdje se nastavlja zabava – „maskenbal“ na kojoj se bira i nagrađuje naj-mačkara(e) u pojedinačnoj i grupnoj konkurenciji.
– Ova je manifestacija jedinstvena i jedna od najvećih na području sjeverozapadne Hrvatske, napomenuo je Franjo Poljak iz Turističke zajednice općine Sveti Petar Orehovec, istaknuvši značaj ove manifestacije za promociju tradicije našeg kraja i starinskih običaja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.