Auto-Info: Renault Clio 1.2 TCE

Na testu smo imali gradski Renault Clio iz ograničene serije „20th Anniversary“. Bakini kolači su najbolji, zar ne? Jesu, to svi znaju pa makar se svi oko nje trudili pripremiti iste kolače po istom receptu i istih sastojaka, to ipak neće biti isti kolači. Zašto? Zato što to baka radi dugi niz godina i jednostavno je naučila male tajne zanata koje njene kolače čine ipak malo posebnijima. Oni su uvijek malo više od hrpe izmiješanih sastojaka odloženih u pećnicu na određeni vremenski interval.

 

 

Sad ćete se zapitati zašto ovo govorim. Razlog je to što smo na testu imali novi Renault Clio u posebnoj verziji povodom dvadeset godina proizvodnje tog modela. Moram priznati kako nisam imao prevelika očekivanja od ovog automobila – standardno dobar Clio sa motorom od jedva preko litre obujma na papiru ne zvuči kao automobil koji bi se izdigao iz mase drugih koje imamo prilike testirati. No prevario sam se, jako sam se prevario…

Prije svega eksterijer. Malo ušminkavanja, malo zatamnjenih stakala, malo dodatnih značkica na B nosaču, crna podloga u farovima, aluminijski naplatci i ovakav Clio već izgleda znatno bolje od većine drugih na cesti. Detalji čine razliku, a ovdje je to itekako uočljivo. Zamjerku upućujemo onome što će vam prvo pasti u oči kada pogledate slike – na poklopcu prtljažnika slovo C se jednostavno odlijepilo i ostalo u visećem položaju.

Automobil sam preuzeo po mraku te sam odmah po otključavanju izvana pogledao interijer i pomislio da su bočni oslonci sjedala i dijelovi interijera kožni. Ne biste vjerovali koliko su sjedala dobro odrađena, a na dijelu kokpita, ručici mjenjača i sjedalima čak su vidljivi bijeli šavovi. Komande klima uređaja su odrađene na zanimljiv način koji će možda biti draži mlađoj publici, ali svi će se brzo naviknuti na njega. Radio izgleda solidno – mogao bi biti pregledniji, no rukovanje njime znatno olakšavaju tipke koje se nalaze sa desne strane iza kola upravljača. Detalji su i ovdje učinili veliku razliku te Clio osim izgledom i kvalitetom pokazuje interijer kakvog se ne bi sramili ni dizajneri velike njemačke trojke.

Sve je na svom mjestu i nigdje ništa ne škripi, a jedinu zamjerku upućujem nedostatku bočnog oslonca za ruke koji je zbilja potreban na dužim putovanjima. Vozačku poziciju je lako pronaći te iako sam visok preko 2m nisam imao nikakvih problema sa prostorom. U slučaju da se nađu dva veća momka moglo bi biti malo usko po širini, ali ovdje govorim o stvarno velikim momcima.

Straga će se iza te dvojice ugodno smjestiti još dvije odrasle osobe, a ako zatreba i treći će stati bez većih problema za neku kraću relaciju. U slučaju da se svi skupa zapute na more, u prtljažni prostor pravilnog oblika mogu smjestiti nešto više prtljage nego je to slučaj kod konkurencije- cca. 288 litara.

Ovjes je vrlo dobar, iako se voli zaljuljati kod većih jurnjava zavojima to ipak nije izraženo do te mjere da bi izazvalo neugodu. Renault ipak proizvodi i Clio Sport koji je jedan od najprodavanijih malih jurilica i iskustvo se ovdje poznaje. Kao posljedica ili možda uzrok ljuljanju ipak se vidi kako je ovo Francuz – udobnost je vrhunska, nema lupanja ni buke iz ovjesa, a sve neravnine prolazi vrlo glatko. Na autocesti se ponaša kao da je veći za klasu-dvije, a buka postaje teret tek kad kazaljka prođe 160km/h.

Sada dolazimo do onog najboljeg. Rečeno mi je da ću dobiti Clio 1.2 i nikad, ali baš nikad ne bih rekao da će me u eri tzv. downsizinga neki 1.2 motor toliko oduševiti. Naime, tek kad sam ga počeo voziti shvatio sam kako je ovo 1.2 TURBO motor te da razvija 100 KS te oko 145 Nm okretnog momenta. Sve ovo na papiru ne zvuči impresivno, ali vjerujte mi na riječ, ovaj mali motorčić je pravi dragulj. On se toliko voli vrtjeti i juriti i to jednostavno morate isprobati. Sa lakoćom se nosi sa nešto preko 1.000 kg mase, a pritom ga uz konstantnu jurnjavu nismo uspjeli dobiti na prosjek preko 7 litara na 100 km (tvornički podatak: 5,5).

Zaključimo, Renault Clio 20th Anniversary TCE 100 je jedno od najugodnijih iznenađenja otkad se bavim ovim poslom, a bavim se dugo. Kvaliteta izrade, motor, ovjes, uvjerljive kočnice i vrhunski sigurnosni sustavi pokazuju kako i naizgled običan gradski automobil može imati dušu. Renault je sa Cliom uspio napraviti gradski automobil koji odskače od konkurencije koja iako ima isti recept nikad ne uspijeva pripremiti jednako dobar „kolač“. Niti cijena od 90.900 kn nije previsoka uzme li se u obzir dobiveno.

Više informacija na www.auto-info.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.