‘Laži i obmane u Mrduši Donjoj’ ili ‘MN, MN, tu tu tururu’

“Neznanje je uvijek spremno da se samo sebi divi.” —Nicolas Boileau-Despréaux (1636.-1711.)

– “Slušate informativnu emisiju Radija Križevci. Tragači za meteoritom koji je pao na području križevačkog kraja u noći 5. veljače, negdje 30 minuta nakon ponoći, tražili su, očito (podrugljivo, op.a.), te ostatke na krivome mjestu”, začuo se glas voditelja u eteru križevačkog radija prošloga četvrtka od 14:30 sati. Bio je to uvod u “povijesni” intervju, snimljen tek nekoliko sati ranije istoga dana, s mještaninom obližnjeg sela koji je u redakciju radija toga jutra doteglio kvrgavu stjenčugu mase oko jedan kilogram.

– “Evo, ovdje nam je donio, ja vjerujem da se radi o tome, doista sliči na neki svemirski ostatak, ili od metala ili nečeg drugog”, suvereno je nastavio voditelj, objašnjavajući slušateljima radijskog dnevnika u što su mu oči toga trena bile uprte, da bi zatim gordo zacvrkutao pozdrav svome sugovorniku: “Dobar vam dan i dobro nam donijeli ovaj meteorit u uredništvo Radija Križevci”.
Prema ovome ispada da nikakve sumnje više nema, meteorit je tu, otkriven, u rukama je lokalnog medijskog gurua, inače se valjda ne bi tako precizno i jednoznačno o tome govorilo u informativnoj emisiji radija koji pokriva područje gdje živi preko dvadeset tisuća stanovnika, ako ne i šire.

Nalaznik stijenja spomenuo je tako da je pronašao dva velika komada, drugog mase navodno preko jednog kilograma, kao i da je fotografije nalaza poslao Hrvatskom prirodoslovnom muzeju još i prije aktualnih medijskih napisa o potrazi za meteoritom u okolici Križevaca. Iz Zagreba mu je, kaže, stigla potvrdna informacija da se pronađeno donese, ali:
– “Eto, nisam jednostavno otišao, ne znam zašto, al’ planiram otići u prirodoslovni muzej, ali kako vi, isto gospodine, vidite ovde da se zbilja radi o nečem neobičnom…”.
– “Da, da, pa vidi se… da,” tetošio je svako malo novinar svog sugovornika, a da mu ni u jednom trenutku nije palo napamet telefonski kontaktirati spomenuti muzej, kako bi tema “ekskluzivnog” intervjua dobila i eventualnu potvrdu struke, koja stijenje navodno već očekuje na pregled i analizu.

Zahvaljujući “novinarskom” pristupu voditelja koji je čitavo vrijeme navodio naivnog sugovornika, ovaj se, ispočetka nesiguran u vlastiti nalaz, tijekom razgovora toliko ohrabrio, izjavivši kako je ta “povijest svemira” njegovo vlasništvo i da on to nikome ne poklanja, da bi na kraju gotovo zavapio u eter “da je to moralo pasti sa neba!” pozvavši sve “ljubitelje meteorita, ljubitelje svemira” da mu se jave i posjete ga u njegovom domu.
Lamentirao je tako dvojac “učenjaka” o utjecaju ovog pronalaska na turizam Kalnika, planirali su sastanak s načelnikom te općine oko izrade “muzeja na livadi” gdje će dolaziti “više tisuća ljudi”, ali i s dužnim oprezom, a opet hrabro, analizirali možebitan rizik i opasnost, riječima novinara:
– “Niti vi niti ja ne možemo znati je li to radioaktivno, nije?”

– “Recite, jeste vid’eli vi možda trag na nebu kad je palo?”, osvanulo je voditelju u jednom trenutku logično pitanje, no daljnja konverzacija dala je naslutiti da nalaznik nije svjedočio nikakvom padu meteorita, a kamoli nebeskim tragovima, no to voditelja nije spriječilo da opali još jedno pitanje o padu:
– “Znači, na području Kalnika je to palo, a ne na području Velikog Potočeca i tako dalje?”. S obzirom na “ton” s početka emisije, a zatim i ovo pitanje, nije potrebna vještina prepoznati veliku dozu pakosti rečenog voditelja prema trudu entuzijasta okupljenih u križevačku astronomsku udrugu, koja je posljednjih tjedan dana bila pod povećalom javnosti, jer su za palim meteoritima, pod vodstvom prvog imena hrvatske astronomije, tragali na drugom području od ovog gdje je intervjuirani nalaznik uzviknuo “Heureka!”.

Upućenijima je motiv te pakosti sasvim jasan, budući da je predsjednik križevačke astronomske udruge čovjek koji vodi i “specijaliziranu emisiju” na koju se referirao sam novinar u jednom trenutku intervjua. Riječ je o emisiji “Ne dirajte mi krugove”, na konto koje je urednički dvojac, koji drma lokalnim radijom, godinama pobirao novac iz državnog fonda za pluralizam medija, ujedno ga nenamjenski trošeći, a da autor “Krugova” o tome ništa nije znao, dok je emisije čitavo vrijeme realizirao isključivo vlastitim sredstvima. Budući da o tome sud još nije dao posljednju riječ, ne čudi “nadimanje” novinara da se na rečenu emisiju referira kao na “jednu našu”, u kojoj su “oni već govorili” o temi meteorita. Bahatost bez premca i svojatanje bez primjera.

– “Ono mi izgleda k’o neki ostaci kad ono iz ručnog bacača se pogodi tenk pa ostane, ono, metala”, lupetao je dalje novinar svoju “ekspertizu” o tom “komadu meteorita koji ima on prilike vidjeti” usred informativne emisije. Pokazavši i prognostičarske sposobnosti, iznio je također da “ne padaju svaki dan meteoriti po Križevcima i našem kraju”, da bi pred kraj potpuno podišao sugovorniku:
– “Vi u svakom slučaju zaslužujete određenu nagradu za ovo što ste pronašli!”. Također mu je zahvalio što je pomogao “ajde, da ipak se otkrije da nije to palo na jedno mjesto (opet podrugljivo, op.a.) nego sasvim na drugo mjesto”.

– “Kao da je padalo na mjesto Staroga grada, povijest čini svoje”, poetskim je tonom “poentirao” voditelj.
– “Tako je, ovoga, i svemir ima utjecaj na povijest”, zaključio je (ne)sretni nalaznik vlastiti osmominutni intervju.
“Kamen na kamen”, bubnuo je u jednom trenutku tijekom intervjua samozadovoljno urednik te dezinformativne emisije. Autor ovih redaka samo bi još dodao, zapravo ponovio onu već poznatu: Abusus abusum invocat.

“Postoji samo jedno dobro, a to je znanje, i jedno zlo, a to je neznanje.” —Platon (428/427.-348./347.pr.n.e.)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.