Jedini prihod u obitelji, 1800 kn, visi u zraku zbog greške banke

Blokada – Naknada s biroa stigla, ali ne može do nje. Igor Puškarić iz Križevaca začuđen je zašto, prema novom Ovršnom zakonu, ne prima novac, iako je sve ispunio

Inženjer arhitekture Igor Puškarić iz Križevaca, koji je bez posla ostao još prije godinu dana, strahuje da će sad ostati i bez naknade za nezaposlene. Do siječnja ove godine uredno je primao 1800 kuna od HZZ-a, čak i unatoč tome što mu je matična, Privredna banka, lani u studenome blokirala račun zbog neplaćena duga na kartici. Općinskom sudu odmah je pisao zahtjev da mu se odobri isplata, što je i funkcioniralo dva mjeseca.

– Sve je klapalo, svakog 7. u mjesecu dobivao sam taj iznos, što je, otkako je i žena proglašena tehnološkim viškom, jedini prihod u obitelji. No, 7. veljače nisam ga mogao podići, u PBZ-u u Križevcima rečeno mi je da je to zbog novoga Ovršnog zakona. Otišao sam u Finu gdje sam izradio zahtjev da mi se ipak odobri isplata – navodi Puškarić.

Otvorili, ali stoji

Tamo mu je, kaže, rečeno da su oni zbog novoga zakona svim bankama poslali rješenje po kojem klijentima, ako su im blokirani računi, moraju osigurati račun za isplatu naknade za nezaposlene, dječjeg doplatka i sličnog. Puškarić je čak u PBZ-u ispunio i reklamaciju žaleći se zapravo, kako vjeruje, na neprovođenje usluga. No, jučer nam je javio da mu je banka čak i otvorila poseban račun za isplatu.

– Otvorili su mi ga, ali tek za sljedeće isplate, pa ispada da ova za veljaču stoji u zraku. Iz HZZ-a mi kažu da su je uputili banci, ali da je ne mogu povući – s čuđenjem će Puškarić koji ne sustaje u traženju novoga posla. Najviše se čudi, kaže, kako je, ako je novi zakon stupio na snagu 1. siječnja, naknadu primio 7. siječnja 2011.!?

Iz PBZ-a kažu da su banke, prema Ovršnom zakonu od 1. siječnja, onima kojima je na računu ovrha, dužne postupati po nalogu Fine.

Sjelo, ali nije prošlo

To znači, kaže Dražen Dumančić iz Korporativnih komunikacija, “da građani za primanja izuzeta od ovrhe (plaća, mirovine, naknade…) moraju u Fini potpisati obrazac na temelju kojega banka otvara poseban račun za takva buduća primanja. U ovom slučaju, isplatitelj primanja je doznačio sredstva na već blokirani račun, a ne na poseban račun za zaštićena primanja”. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.