Ubojičin brat: Svi smo ga molili da ne čini gluposti

Crna ovca – Pero Lukić, osumnjičen da je zapalio Hrvoja Filipovića (71), odavno se razišao sa svojom obitelji. Bolje bi bilo da je opet ukrao neki plug nego da je ubio čovjeka. Moja sućut obitelji pokojnika, rekao je J. Lukić

Josip Lukić, dvije godine stariji brat Pere Lukića (32), osumnjičenog da je zajedno s nevjenčanom suprugom Maricom Duvnjak (33) radi novca omamio i zapalio umirovljenika Hrvoja Filipovića (71), u dvorištu obiteljske kuće u Novakima Ravenskim skamenjena pogleda danas ujutro kao da se pitao je li moguće da je njegov brat to uistinu učinio.

 

Upoznali se na Žitnjaku

– Da mogu, pitao bih ga samo je li sve to istina. Zar je doista došlo do toga da čovjek to može napraviti? Samo me to zanima, ništa drugo – drhtavim glasom izustio je Josip. Pero i Marica terete se da su 31. siječnja Hrvoja Filipovića (71) namamili preko oglasa za druženje u unajmljeni stan na Peščenici, gdje su ga omamili pićem, posjeli u njegov BMW i odvezli u šumu Ravenšica, blizu Novaka, na granici Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Pero Lukić iznio je Filipovića iz auta, polio ga benzinom i zapalio. Nakon povratka u Zagreb opljačkao je umirovljenikov stan i nekoliko dana koristio se njegovim kreditnim i bankovnim karticama.

– Obitelji pokojnika izražavam iskrenu sućut uime cijele svoje obitelji – sa suzama u očima kazao je Josip, pognuo glavu i rukom prekrio lice. Slomile su ga emocije…
– Jednostavno nemam riječi. Svjestan sam da nekome možeš ukrasti, recimo bicikl, ali napraviti ovo… Naravno, ako je sve to što se priča za moga brata istina – ozbiljna lica nastavio je Josip, koji s Perom već nekoliko godina nije u dobrim odnosima.

– U posljednje vrijeme nije dolazio često ovamo, ne znam ni gdje je živio. Čuo sam da je s tom Maricom u vezi dvije, tri godine, otkad je otišao iz Novaka, ali nisam je upoznao. Ona je također iz Bosne, ima jedno dijete, no ne znam je li rastavljena – nastavlja Josip i dodaje kako je čuo da su se njih dvoje upoznali u Zagrebu, na Žitnjaku, gdje je Pero neko vrijeme radio. Obitelj Lukić protjerana je tijekom rata iz Kotor Varoša u današnjoj Republici Srpskoj. Hrvati su i katolici. Josip i Pero imaju još tri brata i tri sestre, a Pero je najmlađi od njih. Otac s jednim od braće živi u kućici pokraj Josipove, a majka im je umrla lani na Veliku Gospu. Život ih nije mazio, raštrkali su se po Hrvatskoj, jedna je sestra u Srbiji, a jedan brat živi u Njemačkoj, gdje je i Pero bio oko dvije godine sredinom 90-ih.

Odlazio i vraćao se kući

– Odveo sam ga u Berlin, htio sam mu pomoći, no nisam ga cijeli život mogao držati za ruku. Vratio se u Novake, kod roditelja, kada smo ovdje kupili kuću. Više je puta odlazio i vraćao se k njima. Svi smo pokušali utjecati na njega da uspije u životu, da ne čini gluposti, ali nije nas poslušao. Izabrao je krivi put i više mi je nego žao zbog toga. Ipak smo braća – tužna lica kaže Josip, koji nije znao potvrditi je li Pero imao problema sa zakonom u BiH, ali jest da je bio sklon mutnim poslovima. Među ostalim, Pero je prije dvije godine bio optužen za krađu susjedova pluga koji je prodao.
– Bolje bi bilo da je i sad ukrao neki plug, a ne da je ovo učinio – priča Josip.

“Mlad i jak čovjek kao Pero uvijek može normalno zaraditi”

Pero, koji ima završenu samo osnovnu školu, u obitelji je očito bio crna ovca i to jako boli njegova brata.
– Nije nam bio problem novčano mu pomoći. Radili smo vani, imamo ušteđevine, vrijedni smo ljudi. Mnogo sam mu puta objašnjavao da nađe neki posao i da živi normalan život. Svatko tko želi raditi, može zaraditi. Pogotovo mlad i jak čovjek kao što je Pero – ističe Josip. Tijekom posjeta obitelji Lukić u Novakima Ravenskim na dvorištu smo zatekli i Perina oca. Zadržao se pokraj nas samo kratko, a onda je otišao u kuću. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.