Nekadašnji kandidat za šefa države postao vinar

Novi biznis Mladena Kešera. Mladen Kešer pola milijuna kuna uložio je u obnovu i otvaranje Kalničkog podruma. Ima 20.000 litara vina, a želi da njegov podrum postane središte proizvodnje

Više od 20 godina vinski podrum u središtu općine Kalnik, koji je pripadao Kalničkoj zadruzi osnovanoj još 30-ih godina 20. stoljeća, bio je zatvoren, a malo tko se i sjeća kad su posljednje vinske kapi otamo potekle.

Razvoj lokalne sorte

No, onda je lani Mladen Kešer, poznat po političkim putešestvijama jednako kao i po poduzetničkim inicijativama (bio općinski načelnik, pa 2005. kandidat za predsjednika države, danas je “samo” općinski vijećnik, sirar…), odlučio – “idemo delat”. Ponovno je pokrenuo Poljoprivrednu Zadrugu.

– Ušli smo u podrum 18. rujna, bilo je naporno boriti se s rokovima, tek smo 10. listopada počeli puniti bačve – prisjeća se Kešer prve etape. Nakon što je temeljito počistio i uredio podrum, s područja Brodskog Stupnika i Orahovice otkupio je grožđe i zasukao rukave – kupivši novu prešu i muljaču činio je što i svi – posvetio se proizvodnji vina. No, za razliku od kalničkih pajdaša i ostalih koji imaju gorice iz kojih stvaraju vino tek za svoje i lokalne potrebe po klijetima, Kešerova ambicija buja, pa već ima planove osvajanja šireg tržišta.

– Naš je glavni enolog stručnjak s VGU Dragutin Kamenjak, koji radi na razvoju lokalne sorte – kleščeca, gotovo izumrlog, pa animiramo i vinare i vinogradare iz okolice da nam se priključe i uđu u Zadrugu, da probamo saditi, prvo 20 hektara, s ciljem da se oživi autohtona sorta – najavljuje Kešer.

Zasad “uvozno”

Zasad je, dakle, vino iz njegovih bačvi, oko 16.500 litara graševine i 3.500 litara frankovke, od “uvoznog” grožđa, jer smatra, ovdašnji “sortiment i količine nisu bile dovoljne i kvalitetne”.

– Ovaj će podrum služiti ne samo za proizvodnju ovdašnjeg vina raznih sorti nego i prodaju vina iz zemlje, pa i kao dio turističke ponude, možda i kao vinski muzej, jer ima još starih bačvi, a želim da i svaki vinar može donijeti svoju bačvu i dati vino na konzumaciju – nada se dosjetljivi Kalničan, koji je uložio oko 550.000 kuna. U podrumu rade dva čovjeka, uz jednu djelatnicu administracije, a sam Kešer angažira se i kod poslovnih partnera. Dok ne sazrije plan s izvornim vinom cilj mu je s buteljama tzv. Kraljevske graševine “napasti” kafiće i restorane, a gradi i svoj restoran. Politika ga je, čini se, “ispila”, jer kaže da ga sada najviše zanima biznis. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.