Ostala bez posla u Učeničkom domu, zaposlena kći haesesovca

Politički nepotizam – Križevčanka Ozana Tandara najavila pravosudnu borbu. Mjesto odgojiteljice preko noći je dobila kći načelnika Kalnika Božidara Kovačića

Ozana Tandara, križevačka profesorica filozofije i religijske kulture, ne želi se pomiriti s gubitkom radnog mjesta u Učeničkom domu u Križevcima. Bez njega je ostala, uvjerena je, samo zato da bi se u javnoj instituciji u gradu u kojemu vlada HSS zbrinula kći lokalnoga stranačkog moćnika.

Tri natječaja

Njezina priča počinje 9. studenoga 2009. godine, kada je dobila posao odgojiteljice u Učeničkom domu na određeno vrijeme, a ugovor joj je istekao 31. kolovoza prošle godine.
Potom, prema odluci ravnateljice Snježane Majić, radi još 60 dana, što sugerira kako su u toj instituciji bili vrlo zadovoljni njezinim radom.

Mlada odgojiteljica potom je na Zavodu za zapošljavanje do 1. prosinca prošle godine, kada ponovno dobiva posao u Učeničkom domu, nakon što je ponovno pobijedila na raspisanom natječaju.
Samo mjesec dana potom, na Staru godinu 2010., Učenički dom raspisuje novi natječaj za isto radno mjesto, ali ovaj put na neodređeno vrijeme. Usprkos zakonskoj obvezi, prof. Tandara o tome nije bila obaviještena.

Prijašnji natječaji, pak, bili su objavljeni u lokalnom tjedniku, dok je najnoviji objavljen u Vjesniku, niskonakladnom nacionalnom dnevniku.
Prof. Tandara ipak doznaje za taj natječaj i prijavljuje se, ali posao dobiva Marija Kovačić, kći HSS-ova načelnika obližnje općine Kalnika i šef podžupanske organizacije te stranke za križevačko područje Božidara Kovačića.
– Još prije nego što je raspisan treći natječaj u Domu se pričalo da bi ona mogla doći na moje mjesto, a znalo se i zašto – rekla je O. Tanadara.

Tvrdi kako su uvjeti u trećemu natječaji bili drukčiji od uvjeta u prijašnjim natječajima te da se “iz aviona” vidi kako je sve namješteno za načelnikovu kći.
– Znam da se to non-stop događa oko nas i znam da se ljudi boje govoriti o tome, ali ja ću se boriti. Ako i ne uspijem, znat ću da sam sve pokušala, ionako nemam što izgubiti. Žao mi je što u svome gradu ne mogu ostvariti egzistenciju zbog takvih stvari – ogorčena je mlada profesorica.

Žalba

Na rezultat natječaja podnijela je žalbu Učeničkome domu, zatraživši da joj objasne zbog čega nije zadovoljila nego je odabrana načelnikova kći.
Također se obratila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i upoznala ga sa cijelim slučajem. Razmišlja i o kaznenoj prijavi Državnom odvjetništvu protiv mjerodavnih u Domu zbog sumnje u zloporabu položaja i nezakonito zapošljavanje.

“U godinu dana radnog iskustva stažirala sam kao pripravnica te stekla uvjete za polaganje stručnog ispita. Učenički dom me slao i financirao mi brojna stručna usavršavanja. U međuvremenu sam prošla i nadzor Agencije za odgoj i obrazovanje. Smatram da sam svoj posao obavljala korektno, odgovorno i redovito. Razvila sam dobar odnos s ostalim djelatnicima, kolegama i učenicima. Svoj rad obavljala sam pod nadzorom mentora, koji na njega nije imao prigovora” – napisala je, među ostalim, O. Tandara u žalbi na rezultat natječaja.

Komentar njezinih tvrdnji o političkom nepotizmu pri zapošljavanju odgojiteljice u Učeničkom domu pokušali smo jučer dobiti od ravnateljice Snježane Majić, ali ona o tome nije željela razgovarati.
– Bez komentara – bilo je sve što je jučer rekao haesesovac Božidar Kovačić.

Žena zmaj

Ravnateljica Doma (koji se nalazi u izvornoj dvokatnici Visokog gospodarskog učilišta iz sredine 19. stoljeća, pa pomalo podsjeća i na prizore iz djetinjstva Ivice Kičmanovića!), Zagrepčanka je, živi u Vrbovcu, a diplomirana je organizatorica rekreacije. Upućeni kažu da je članica HDZ-a, bliska nekadašnjoj ministrici prosvjete Ljilji Vokić i sadašnjem potpredsjedniku Vlade, Vrbovčanu Božidaru Pankretiću (HSS). Djeca (stotinjak uglavnom srednjoškolaca) u domu Snježanu Majić zovu i “Žena zmaj”, pripisujući joj autoritarnost i strogost u vođenju ustanove te žestinu u odnosu s podređenima.

I zaposlenici, bilo stručno osoblje bilo administracija ili čistačice, kao da se boje spomenuti njezino ime naglas, što su nam i rekli, želeći ostati anonimni, također u strahu od eventualne odmazde. No, ima i onih koji joj povlađuju, pa ima i slučajeva zaposlenih putem stranke, a koji su već nakon nekoliko dana staža ušli u Domski odbor, što drugima nije uspjelo ni nakon desetljeća rada. Mnogi i izvan samog križevačkog Učeničkog doma smatraju da je slučaj zapošljavanja kćeri načelnika vraćanje usluga HSS-u, ili, pak, diktat koji je uputila i križevačka gradska vlast. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.