Policija: Počinje nastava, vozači oprez


Prošle školske godine, od rujna do lipnja, na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke u prometnim je nesrećama sudjelovalo 47 djece, teške tjelesne ozljede zadobila su tri djeteta, a lakše njih 13. Od sljedećeg tjedna na prometnicama će biti više djece jer se od 5. rujna vraćaju u škole, a među njima je i 36 tisuća prvašića u cijeloj Hrvatskoj. Policija zato počinje svima poznatu akciju „Poštujte naše znakove“ kako bi naučili mališane sigurnom sudjelovanju u prometu i prevenirali neželjene događaje. Osim podučavanja najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, akcija se provodi i s ciljem podsjećanja odraslih, prvenstveno vozača i roditelja, o važnosti smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu, te beskompromisnog pridržavanja svih prometnih propisa.

Policijski će službenici, u dogovoru s ravnateljima i djelatnicima škola, u narednom razdoblju posjetiti sve osnove škole i prvašićima održati 20-minutno predavanje na temu propisnog i poželjnog ponašanja djece, kao i onih koji o njima brinu, u prometu na cestama. Tijekom rujna, svakoga dana, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola. Uz to će poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola, pojačano će kontrolirati brzinu kretanja vozila u zonama škola i represivno djelovati na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. Osim toga, najavljuju da će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nadzirati autobuse kojima se organizirano prevoze djeca.

U 28 godina koliko se provodi akcija “Poštujte naše znakove” zabilježeni su pozitivni pomaci, no iako je smanjen broj stradavanja djece kao pješaka, u porastu je broj djece koja stradaju kao putnici u vozilima, i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija.
“Kao putnici u vozilima djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije”, upozorava Policijska uprava koprivničko-križevačka. Podsjećamo vozače da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h.

Vezano

Komentari su zatvoreni.