U munjari žele tehnički muzej

KRIŽEVCI – Kako se bliži početak komunalnog opremanja križevačke gospodarske zone Gornji Čret, na red je došlo i rješavanje pitanja opskrbe električnom energijom pa je ta tema bila jedan od povoda sastanka gradonačelnika Branka Hrga, direktora Distribucijskog područja Elektre Bjelovar Mire Totgergelija i rukovoditelja pogona Križevci Ivana Šafrana. Kako doznajemo od križevačkog gradonačelnika, uvođenje struje u prvih osam hektara buduće zone ne bi trebalo biti preveliko ulaganje jer vrlo je povoljna okolnost što se na njezinom rubu već nalazi velika trafostanica s dva megawata slobodne energije.
– Tako da smo sada dogovarali na koji način će se izdavati te prve elektro-energetske suglasnosti za prve poduzetnike koji se pojave u zoni Gornji Čret, kaže Hrg.

Jedna od tema razgovora bio je i ovogodišnji plan zamjene stupova električne mreže. Nakon što je HEP lani drvene stupove zamijenio betonskim na ulazu u grad s koprivničke strane, sada će se krenuti na zapadnu, od crkve u Koruški do trafostanice Brckovčina. Osim Zagrebačke, nove stupove dobit će i Helenski put kod gradskog groblja, Ulica Matije Gupca i okolica željezničke stanice.

A iako oni sami o tome ne mogu odlučivati, s lokalnim predstavnicima Elektroprivrede razgovaralo se i o budućnosti zgrade Munjare, u kojoj je 1912. godine kao jednoj od prvih javnih termoelektrana počela proizvodnja struje, a već poduže u njoj se pokušava osnovati Tehnički muzej.
– To mora ići prema Upravi HEP-a, mi smo podnijeli određene zahtjeve i zainteresirani smo za taj prostor. U Munjaru se inače ovih dana trebaju dopremiti eksponati iz Budimpešte koji bi onda bili ovdje trajno postavljeni i ideja je da bi to bio jedan tehničko-tehnološki muzejski prostor, možda sa još nekim drugim namjenama i sadržajima, pojasnio je B. Hrg.

Do zgrade Munjare, koja se nalazi pored gradskih bazena i nogometnog stadiona, povelika je površina zemljišta u vlasništvu HEP-a, a gradonačelnik Hrg smatra da bi i ono moralo biti u korist rekreativnih i sportskih namjena. Pri tom je svjestan da se HEP zasigurno neće besplatno odreći atraktivne nekretnine blizu gradskog središta pa je moguća kupnja, zamjena za drugo zemljište ili pak zanimljiv sudski spor.
– Mi ćemo mi probati povijesnim gruntovnim izvadcima dokazati da je to u stvari gradsko i da je to rađeno gradskim novcem, što je točno, mi imamo naravno te podatke, znamo čak da je tadašnji gradonačelnik založio pod hipoteku neke gradske šume i da su kasnije se čak i naplatile banke iz tih šuma, najavio je križevački gradonačelnik.

Ako već ne u vlasništvo, gradonačelnik Hrg smatra da bi se tim dokazivanjem nekadašnjeg vlasništva mogli izboriti za posebne povoljnosti dodjele nekadašnje gradske Munjare i okolnog zemljišta. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.