Ne želimo biti samo pojava nego građane saslušati i razumjeti

Sedmero novih u križevačkoj policiji odnedavno na raspolaganju svima. S dvoje policijskih pripravnika razgovarali smo o značenju i rizicima posla, odnosu prema javnosti, prevenciji štetnih djelovanja i poruci vršnjacima

Matija Brlek, Mirela Igrić, Josip Martić, Marko Podgajski, Matija Švagelj, Damir Šoštarić, Tea Kovačić – njih sedmero novi su zaposlenici, pripravnici u Policijskoj postaji Križevci. Njihova imena mogli biste zapamtiti.

 

Ne smije biti neugodno

Ne zato što bi vam puhali za vratom, već zato što žele u odnosu s Križevčanima biti komunikativni, susretljivi i razumljivi. Tea (23) i Damir (22) pristali su predstaviti nam svoj posao, “otključati” i svoje ambicije. – Završili smo oboje Srednju gospodarsku školu u Križevcima i odlučili se prijaviti na policijsku akademiju – kaže Damir, dodajući da je o tome pozivu dugo razmišljao.

Tea ističe da se njezinoj odluci majka baš nije radovala, ali otac, kao bivši djelatnik HV-a, jest. Kažu da ju je pozivu privukla mogućnost pomaganja ljudima te napominje da je “osjećaj kad spriječiš nešto loše neopisiv”. U dosadašnjem radu već su prošli svašta. Ispekli su zanat, kažu, privodeći obiteljske nasilnike, prometne prekršitelja, no Damir veli da im ništa ne smije biti neugodno.

– Najgore je kad čovjeku moraš objasniti da ga moramo privesti, pa oni, ako su i pijani, prijete, čak i pred svojom malom djecom – veli Damir i otkriva da mu je najvažnija komunikacija s ljudima.
– Važna je i hrabrost, ali je bitno razumjeti ljude, stati na ulici ako im treba, saslušati ih i porazgovarati s njima – gotovo idealistički će, znajući ipak da ima i korupcije.

Korupcija zabranjena

– Država možda je takva kakva je, ali policajcu na pameti mito ne smije biti – kaže Šoštarić. Tea se s njim slaže u tome da oni upravo svojom pristupačnošću, a ne samo pojavom, mogu doprinijeti smanjenju kriminaliteta i osjećaju veće sigurnosti Križevčana. Tea Kovačić jedna je od ukupno četiri policajke u PP Križevci, no veli da su prema njima kolege odlični, i da one rade sve što i oni, bez iznimke.

Dok ne stekne uvjete za državni ispit, sedmero će novih plavaca ići u patrole, na teren sa starijima, gdje će “osjetiti život” mladih, svojih vršnjaka.
– Poručujemo mladima da se klone lošeg društva, od kojeg sve počinje i završi lošim navikama. Droga je štetna, i alkohol u velikim količinama, ne pretjerujte – uglas će Damir i Tea, prema ocjeni “šefa” Abela Cara, puni volje i žara, kao prava nova generacija.

Najveće pojačanje u postaji od 1995. dobro im je došlo

Dolazak sedmero ljudi odjednom najjače je pojačanje PP Križevci od Domovinskog rata, 1995., veli načelnik Abel Car.

– To je dobro došlo jer je dosta radnika otišlo u mirovinu, a i meni puno znači, lakše je organizirati službu, bolja je pokrivenost terena, pa i građani mogu računati na veću sigurnost. U postaji su sada 43 zaposlenika, a mlade ćemo upućivati na specijalizaciju – reče Car. Upozorio je građane da u posljednje vrijeme ima dosta provala u ranu večer, pa poziva ljude na veći oprez. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.