U Brezovljanima pronašli ognjište staro 7000 godina

ARHEOLOGIJA Nova otkrića o pretpovijesnom naselju

SVETI IVAN ŽABNO – Ispod metar debelog sloja zemlje u kukuruzištu nedaleko od ceste za selo Brezovljane križevačka je arheologinja mr. Lana Okroša-Rožić otkrila odlično očuvano ognjište na otvorenom između dviju zemunica iz mlađeg kamenog doba.

Čak i slikali
Pretpostavlja da se ispod ostataka pečene gline jajastog oblika promjera jednog metra nalazi prava riznica ulomaka keramike izrađenih oko 4900 do 4600 godina prije Krista.     

No, kako kaže, gotovo joj je žao početi špahtlom ljuštiti ognjište jer je jako dobro očuvano. Iskopane su i dvije zemunice koje se nalaze osamdesetak metara  jugoistočno od mjesta koje je lani otkriveno kao obredno okupljalište prastanovnika Brezovljana, gdje je pronađena i vrlo vrijedna figurica s likom žene koju su nazvali Majka božica plodnosti.

– Brezovljanska keramika je posebno značajna po tome što su je stari majstori ukrašavali, pa i slikali crvenom i oker bojom – kaže mr. Lana, kojoj pomažu i dvije križevačke studentice  arheologije u Zadru, Iskra Čataj i Barbara Rožman.

 Tkali ovčju vunu
Pokazuju i odlično očuvane keramičke utege za tkalački stan, na kojem su žene najvjerojatnije tkale platno iz ovčje vune. Pohvaljuje i pomoć  u iskopavanju uigranog sastava mladića iz Brezovljana, od kojih su se neki već usavršili u pronalaženju ulomaka keramike ili kremenih nožića jer to rade već pet-šest godina, kao Zvjezdan Uzelac i Predrag Halužan.

Novac za arheološke radove osigurali su Ministarstvo kulture, županija i općina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.