Udruga HERA Križevci sudjelovala na okruglom stolu u organizaciji Policijske akademije

U utorak,  11. lipnja, na Policijskoj akademiji, Visokoj policijskoj školi održan je okrugli stol na temu „Nasilje u obitelji – svakodnevni izazovi u praksi“.

U uvodnim izlaganjima prisutnima, među kojima su bili predstavnici svih policijskih uprava na području RH, znanstvenici i stručnjaci koji se bave problematikom nasilja u obitelji te predstavnici organizacija civilnog društva, obratili su se Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Poseban naglasak u uvodnom dijelu panela stavljen je na međuresornu suradnju u borbi protiv obiteljskog nasilja te na potrebu kontinuiranih skupova, konferencija i edukacija kako bi se ta suradnja dodatno osnaživala s ciljem učinkovitije zaštite žena žrtava nasilja.

U drugom dijelu panela s kratkim izlaganjima predstavilo se 6 stručnjaka/kinja, a naglasak drugog dijela stavljen je na problem dvostrukog uhićenja odnosno prijavljivanja i počinitelja nasilja ali i žrtve.

Panelisti drugog dijela okruglog stola bili su prof. dr. sc. Elizabeta Ivčević Karas s Pravnog fakulteta u Zagrebu, doc. Dr. sc. Marin Bonačić također s Pravnog fakulteta, Anita Matijević, policijska službenica MUP-a, Albina Tisanić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda te Željka Barić, voditeljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga“ iz Zagreba.

Moderatorica okruglog stola bila je dr. sc. Davorka Martinjak iz Ravnateljstva policije. Na okruglom stolu sudjelovala je i predstavnica HERE Marina Švagelj Jažić.

Panelisti su iznijeli svoja iskustva vezana uz problematiku dvostrukog prijavljivanja i žrtve i počinitelja nasilja, a spomenuta je i potreba posvećivanja veće pažnje pojedinačnoj procjeni žrtve. Budući da su policijski službenici/e u pravilu prvi koji se susreću s prijavom nasilja u obitelji, potrebno je ulagati dodatne napore kako bi ih se kroz kontinuirane edukacije osnažilo i osposobilo da bolje procjene situaciju u tom prvom kontaktu, da naprave kvalitetnu procjenu žrtve i njezinih potreba te da na licu mjesta budu u mogućnosti identificirati tzv. primarnog agresora.

Neki od zaključaka koji su doneseni nakon izlaganja panelista te rasprave koja je uslijedila nakon su potreba za dodatnim jačanjem međuresorne suradnje u svrhu borbe protiv obiteljskog nasilja, kontinuirana edukacija svih uključenih u pružanje pomoći i podrške žrtvama nasilja te osvještavanje javnosti o toj problematici kako bismo uistinu postali društvo s nultom tolerancijom na nasilje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.