Križevci-Zbog sive ekonomije saloni pred zatvaranjem

Zbog postojanja nekadašnje frizerske škole u Križevcima, velik broj žena završio je frizersku školu, a na posao godinama čekaju na Zavodu za zapošljavanje. Dvadesetak postojećih frizerskih salona u gradu ne može im pružiti toliko slobodnih radnih mjesta.
– Imam otvoren obrt sedam godina i imala sam problema prilikom zapošljavanja novih radnica. Teško je pronaći kvalitetnu i pouzdanu radnicu, a toliko njih istovremeno radi u fušu otimajući nam mušterije – rekla je Slađana Barešić-Toma, vlasnica jednog križevačkog frizerskog salona, dodajući kako su inspekcije stalno na terenu, ali nitko ništa konkretno ne poduzima, nema prijava ni kazni.

Zarađuju, a državi ni lipe

– Ljutim se jer ako ja, kao prijavljeni OPG, nemam neku nevažnu sitnicu u salonu, odmah dobijem kaznu, a ne može se stati na kraj ženama koje godinama rade u privatnim kućama i zarađuju čist novac ne dajući državi ni lipe – kaže Slađana Barešić-Toma i naglašava da je nestašica posla te da su mnogi frizerski saloni pred zatvaranjem obrta.

– Osjeti se zamjetan pad posla otkako je kriza pogodila Hrvatsku, ali uspijevamo nekako isplatiti plaće radnicama – rekla je Iva Bolčić, djelatnica frizerskog salona u Križevcima. Dodaje kako je najbitnije stati na kraj ženama koje rade u fušu, ali svjesna je da je njih teško otkriti.
– Nepravedno je da mi sve uredno moramo plaćati državi, a netko sa strane krade mušterije i naplati im nekoliko kuna povoljnije. Povrh svega mi kasnije prepravljamo frizure jer mušterije najčešće nisu zadovoljne – kazala je Iva Bolčić.

Zakon o sivoj ekonomiji

– Svjesni smo problematike sive ekonomije koja najviše pogađa obrtništvo i malo poduzetništvo – rekao je Božo Barać, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i dodao kako Komora stoji na raspolaganju svima koji žele prijaviti rad na crno, odnosno pružanje frizerskih usluga po privatnim kućama.

– Državni inspektorati često na terenu odaju informaciju kako su pojedine žene prijavljene od strane susjeda ili poznatih osoba pa se zato ljudi boje prijavljivati rad na crno iako znaju sve informacije – kaže Božo Barač i naglašava kako zato Komora kao institucija surađuje izravno s Inspektoratom štiteći pritom javnost. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.