Auto-Info: Seat Leon 1.6 MPI

Na testu smo imali rabljeni Seat Leon proizveden prije godinu dana. Kako je testni model prešao svega 20.000 km, teško mi je palo ovaj automobil osloviti kao rabljeni…
Seat Leon je kompaktni auto Španjolskog proizvođača automobila koji je u vlasništvu Volkswagena od 1998. godine. Prvi model Leona predstavljen je 1998. godine kao hatchback izvedba Toleda. Baziran na VW-ovoj A4 platformi koju je dijelio sa Golfom, Borom i Audijem A3, Leon je brzo postao sportskija i povoljnija varijanta popularnog Golfa. Ubrzo je postao jedan od najpoželjnijih automobila u nižoj srednjoj klasi.

Druga generacija Leona još više naglašava svoj sportski karakter. Dizajn testiranog modela potpisuje Walter de Silva, jedan od najpoznatijih dizajnera. Bez obzira iz kojeg ga kuta gledali, Leon izgleda dinamično i skladno. Prednjim dijelom prevladava niska maska motora i velika svjetla, dok su straga najizraženija svjetla koja dodatno naglašavanju sportski duh automobila.

Unutrašnjost vozila nažalost ne prati dinamični dizajn vanjštine. Korišteni materijali su kvalitetni i završna obrada je odlična, ali je cjelokupni dojam narušava dizajn kokpita. Moram priznati kako je vrlo dobro zamišljen, ali loše izveden. Ogromna središnja konzola ne skriva ništa. Sve je na svom mjestu, ali je po meni ostalo previše nepopunjenih praznina koje jednostavno kvare dojam. a je konzola nešto manja, vjerojatno bi izgledala potpunije. Ovako je ostala nedovršena i „siromašna“. Vjerujem kako će se ovaj dizajn najviše svidjeti minimalistima. Na gornjem djelu konzole nalazi se mali ekran koji ispisuje podatke dvozonske klime i komande za istu. Ispod klime nalazi se audio sustav sa još većim ekranom. Što se tiče vozačke pozicije, ona potpuno odgovara karakteru automobila. Vrlo se lagano može namjestiti. Sjedala pružaju dovoljno bočnog oslonca, a obruč upravljača je manji nego kod većine automobila. Mjenjaču također nisam našao zamjerke. Na dobroj je poziciji, kratkog je hoda i ne zapinje prilikom promjena stupnjeva prijenosa. Mjesta sprijeda ima očekivano, dok straga uz malo stiskanja mogu se smjestiti i do tri odrasle osobe. Prtljažni prostor nudi 350 litara što je u prosjeku klase, dok se preklapanjem naslona stražnjih sjedala taj prostor može proširiti na ukupno 1.200 litara.

Testirani model bio je opremljen agregatom koji je sa novom generacijom vozila iz VAG koncerna otišao u zasluženu mirovinu. Naime, radi se o 1.6-litrenom MPI benzinskom motoru najveće snage 102 KS. Motor osigurava zadovoljavajuće performanse zahvaljujući 148 Nm okretnog momenta dostupnog od 3.800 okr/min. Iako nije previše snažan, testirani Leon pruža puno zabave za upravljačem. Odlične karakteristike na cesti osigurava izvrstan neovisan ovjes. McPherson sprijeda i multilink straga podešen je nešto kruće kako bi ovaj automobil što bolje prolazio kroz zavoje. To će znati cijeniti oni koji vole nešto dinamičniju vožnju otvorenim prometnicama. Već spomenuti motor može osigurati solidne performanse ukoliko se drži u visokim okretajima. Do 100 km/h stići ćete za 11.7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 184 km/h (na testu 193 km/h). Kada smo već kod većih brzina valja napomenuti kako su dostižne, ali ne previše ugodne. Naime, prilikom vožnje autocestom na 130 km/h možete razgovarati uz malo povišen ton glasa, no ukoliko se brzina počne dalje penjati, razgovor neće više biti ugodan zbog velike buke koju proizvodi motor na okretajima većim od 4.800 okr/min. Ovdje znatnu prednost imaju jači motori. S druge strane, u gradskom režimu nije bilo toliko „problema“. Vožnja gradom nije teška jer Leon nije prevelik. Okretan je i stane u većinu parkirnih rupa. Mali problem ima sa savladavanjem razrovanih prometnica. Tvrđe podešen ovjes odražava se na udobnost, a to se najviše osjeti prilikom vožnje gradom. Što se ekonomičnosti tiče, ovaj model je na testu pokazao kako voli malo više „popiti“. To potvrđuje i prosječna potrošnja od 8,5 litara na 100 prijeđenih kilometara (tvornički podatak: 7,2).

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.